Hirdetés
. Hirdetés

Boom előtt a gép-gép kommunikáció

|

Ha lesz közös IT-platform, a minket körülvevő eszközök is élénk "társalgást" folytathatnak egymással. A Telenornál a telemedicina az egyik fókuszterület.

Hirdetés

Akár a 40 milliót is elérheti a mobilhálózaton keresztül összekapcsolódó gépek száma Magyarországon 2020-ra – tartják a Telenornál. Jelenleg itthon a gépjárművek flottamenedzsmentjénél használják a legtöbb Telenor SIM-kártyát (43 százalék), míg a második helyen a biztonsági megoldások állnak (20 százalék). Az M2M kommunikáció – többek között – a távleolvasás/smart metering területén, valamint az egészségügyben is ígéretes jövő előtt áll (pillanatnyi arányuk 17, illetve 2 százalék).

Jóllehet a gépek közötti kommunikáció révén energia és költség takarítható meg, továbbá számos területen könnyebbé és hatékonyabbá válik a munkavégzés, a gyógyítás, illetve a mindennapi élet, eddig világszerte nem tapasztalható az M2M-technológia rohamos terjedése. Ennek alapvető oka, hogy informatikai szempontból hiányzik egy közös, nyílt platform, amire a különböző alkalmazások ráépülhetnének. E problémát felismerve a Telenor, a Pannon Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem közösen egy platform kidolgozására készül.

A Telenor egyébként már jó ideje nyílt filozófiát követ az M2M-kommunikáció terén. A fejlesztésekben egyetemekkel dolgozik együtt, míg az alkalmazások értékesítésében szolgáltatópartnerekre támaszkodik. Elsősorban az otthoni ápolást, az idős emberek biztonságát fokozó telemedicinás megoldásokra helyezik a hangsúlyt, amelyek a Telenor Csoport M2M keretrendszerére épülnek. Van már a közös munkából származó piacképes termékük, amit gyógyszertárakban árusítanak, illetve az orvosok és a gyógyszerészek a szolgáltatás nyújtásába is bekapcsolódnak. Több más e-egészségügyi fejlesztési eredmény is eljutott a prototípus szintjéig; a piaci megjelenés idén várható.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.