Hirdetés
. Hirdetés

Botok helyettesítik a bérkommentelőket

|

Szinte lehetetlen megállapítani, hogy az online kommunikáció során valós személlyel vagy egy bot-tal beszélünk-e éppen.

Hirdetés

A világhálón régóta jelen lévő botok sok kellemetlenség forrásai. A levelezők spam mappáit például ilyen robotok töltik meg üzenetekkel, de egyre többször lehet olyan botokkal találkozni, amik ijesztő hitelességgel képesek megszemélyesíteni egy élő embert. És vannak olyanok, akik nem riadnak vissza ezeknek a „közösségi botoknak” a tömeges bevetésétől.

Hirdetés

A New York Times nemrégiben beszámolt arról, hogy az orosz parlamenti választások idején botok ezrei kapcsolódtak be a Twitter beszélgetésekbe, ezzel próbálva „kiugratni a bokorból” a Kreml-ellenes aktivistákat. Hasonló taktikát vetettek be a szíriai kormányerők is.

Márpedig, ha az emberek lépten-nyomon azt látják, hogy a vitás kérdésekben a többség támogatja a kormányt akkor egyre inkább magukra hagyottnak érzik magukat, és elvesztik hitüket a változásban. Így gyakorlatilag bármilyen ellenzéki kezdeményezés eleve kudarcra van ítélve.

Egyes kutatók úgy vélik, az átlagos Twitter felhasználók követőinek mindössze 35 százaléka valódi személy, és két éven belül a közösségi hálókon minden aktivitás tíz százalékáért botok felelnek majd. Nem elképzelhetetlen tehát, hogy a botoknak hamarosan meghatározó szerepe lesz a különböző társadalmi, politikai vitákban.

 

Persze a dolog nem újdonság. Régebben a kormányok, nagyvállalatok embereket fizettek meg az online aktivitásért, de ezeket a „bérkommentelőket” hamarosan leválthatják az olcsóbb botok. A technológia ugyanis folyamatosan fejlődik. Az adatbázisoknak és a valósághű alvásidőknek köszönhetően egyre hatékonyabban képesek embereket megszemélyesíteni. Ráadásul olyan menedzsment rendszereket is kapnak, aminek segítségével a robotok digitális lábnyomokat hagynak, ezáltal még nehezebb megkülönböztetni őket a valós személyektől.

Bár a Snowden-ügyhöz kapcsolódó kommentekhez egyelőre nem köthetőek botok, úgy tűnik, az amerikai politikai életben már jelen vannak. A Times szerint az Indiana Egyetemen felfedeztek két olyan Twitter-fiókot, amik 20.000, nagyon hasonló üzenetet küldtek ki az időközi választások idején, melyek John Boehner ellenzéki vezető weboldalára mutattak, vagy népszerűsítették azt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.