Hirdetés
. Hirdetés

Botrány, brit kémek minden internetezőt megfigyeltek

|

Az egész világ összes internetezőjének online tevékenységére kíváncsiak a kiszivárgott dokumentumok szerint.

Hirdetés

A Karma Police névre hallgató internetes megfigyelési projekt célja, hogy minden látható nethasználóról böngészési profilt készítsenek. A The Intercept által megszerzett dokumentumok szerint (amelyek forrása Edward Snowden, a lehallgatási botrányt kirobbantó volt amerikai titkosszolgálati alkalmazott) a brit kormány fennhatósága alá tartozó U.K. Government Communications Headquarters (GCHQ) által működtetett Karma Police program kiterjedtsége miatt kiemelkedik a hasonló adatszerzési projektek - például a telefonfülkék gyanús használatának kikémlelésére szolgáló Moose Milk - közül. Az összegyűjtött adatokat egy gigantikus méretű, Black Hole-nak nevezett adatbázisban tárolták. 2009 márciusára már 1 trilliónyi metaadat-rekorddal rendelkeztek, és az információ mennyiség napi 50 milliárddal rekorddal bővült. Ez már kezelhetetlenné vált a GCHQ számára, amely kapacitáshiány miatt nem volt képes az egyes rekordokat hat hónapnál hosszabb ideig tárolni.



 

A GCHQ szakértői a Karma Police által szolgáltatott IP-címek és böngésző sütik elemzése révén azonosították az internethasználókat, és feltérképezték online szokásaikat. Az azonosításhoz a Google, Yahoo, YouTube, Facebook, Reddit, Wordpress, Amazon.com, CNN és BBC sütijeit használták. Mivel az Európát az Egyesült Államokkal összekötő kommunikációs kábelek egy része az Egyesült Királyságon keresztül halad, a GCHQ képes lehallgatni a világ internetforgalmának jelentős részét.

A Karma Police program több mint öt éve működött csekély törvényhozói felügyelet mellett, amikor Snowden elhagyta az NSA-t egy rakás bizalmas dokumentummal együtt, és kevés okunk van azt feltételezni, hogy azóta leálltak az adatgyűjtéssel.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.