Hirdetés
. Hirdetés

Budapestről kapja a nevét az AMD új processzora

|

Az Inquirer informatikai lap értesülései szerint az AMD már jövő tavasszal piacra dobja első, Opteron Rev H (H-revízió) alapú négymagos processzorát, melynek év végére megjelenik módosított, Budapest nevű változata.

Hirdetés

A 2007 második negyedévére tervezett, négy Opteron Rev H magot tartalmazó Barcelona processzorok még nem támogatják majd a HyperTransport 3.0 kommunikációs szabványt, de a különböző változatok 88, 95 és 120 wattos fogyasztásával, valamint a jelenlegi alaplapokba való problémamentes beilleszthetőségével valószínűleg nem hagyják majd hidegen a gépgyártókat és a felhasználókat.

A nagy dobásra 2007 negyedik negyedévéig kell majd várnunk, az AMD ugyanis akkorra ígéri a Budapest kódnéven futó egységek bemutatását. Gyakorlatilag a Barcelona HyperTransport 3.0-ás változatáról lesz szó, 12xx Opteron és Athlon 64-es platformokon. A vállalat elképzelése szerint 2008 elején érkező Shanghai a Budapest 22xx és 82xx megfelelője. A kitűzött időpontokat természetesen befolyásolhatják a megfelelő chipkészletek szállításával kapcsolatos körülmények.

A HyperTransport technológia az összteljesítményt a be- és kimeneti szűkületek megszüntetésével javítja, növeli a sávszélességet és a sebességet, csökkenti a késleltetést. A munkaállomások szempontjából ez gyorsabb grafikus átvielt, a nagy mennyiségű adattal dolgozó alkalmazások számára gyorsabb betöltődését, hatékonyabb többszálú futtatást és az alkalmazások közötti simább átmenetet jelenti. Az AMD nevével fémjelzett technológia kezdeti 200 megahertzes buszsebességéhez képest a 3.0-ás verzió alatt a processzor már 2,6 gigahertzes sebességgel kommunikálhat a számítógép többi elemével.

Az összesen három különböző formában érkező új felépítésű magok mellett a The Inquirer újságírója a cég illetékeseit kérdezve tisztázni próbálta az AMD 65 nanométeres termékeivel kapcsolatos híreszteléseket és félreértéseket is. (A méretezés a chipekbe szerelt tranzisztorok és más alkatrészek kapuméretét jelzi.) A válaszokból kiderült, hogy valóban már ebben a hónapban elkészülnek az első darabok, a sorozatgyártás beindulására még hónapokig várni kell. Eszerint legkorábban december elején találkozhatunk az újabb technológiával készült lapkákkal.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.