Hirdetés
. Hirdetés

Bűnözök játszótere lehet a Facebook és Twitter

|

A Cisco éves biztonsági jelentése sötét jövőt jósol a közösségi oldalak számára.

Hirdetés

A most kiadott jelentés rávilágít a közösségi média – különösen a közösségi hálózatok – és a hálózatbiztonság összefüggéseire, a Cisco szakértői szerint a cyberbűnözők előtt megnyíló lehetőségek sokkal inkább a felhasználóktól, mintsem a technológiától függnek.

A közösségi média 2009-ben robbanásszerű fejlődésen ment keresztül. Egyetlen év alatt csak a Facebook a háromszorosára, azaz 350 millióra növelte aktív felhasználóinak számát. A közösségi hálók térnyerése várhatóan 2010-ben is tovább folytatódik, mivel egyre több szervezet ismeri fel a bennük rejlő óriási üzleti lehetőségeket. A közösségi hálózatok nagyon gyorsan az internetes bűnözők valóságos játszóterévé váltak, mivel az ilyen oldalak tagjai túlzott bizalmat helyeznek a közösség többi tagjába, és gyakran nem teszik meg azokat a minimálisan szükséges óvintézkedéseket sem, amelyekkel megelőzhető lenne a rosszindulatú programok és a számítógépvírusok terjedése.

A jelentése további részletekkel szolgál arról, hogy milyen veszélyt jelent a hálózatbiztonságra, ha a kisebb jelentőségű fenyegetések, a nem megfelelő felhasználói viselkedés és az elavult biztonsági szoftverek egyszerre jelennek meg egyazon hálózatban.

Spamtrend
A kéretlen levélküldésben tevékenykedő internetes bűnözők legfontosabb vadászterülete várhatóan idén is a közösségi hálók lesznek. Bár megjelentek már a legújabb módszerek is mégis a spamként érkező levelek segítségével veszik rá a gyanútlan felhasználókat a rosszindulatú programok letöltésére és például hamis gyógyszerkészítmények megvásárlására. Becslések szerint a kéretlen levelek száma 2010-ben mintegy 30-40 százalékkal fogja meghaladni a 2009-es szintet. A Cisco saját SensorBase adatai azonban azt mutatják, hogy míg az Egyesült Államok és más gazdaságilag fejlett országok (például az Európai Unión belül) elkezdték felszámolni a területükön működő kéretlenlevél-küldő hálózatokat, a fejlődő országok (így például India és Vietnam) a szélessávú internet térnyerésével egyre komolyabb spamforrássá léptek elő. Ez olyannyira igaz, hogy 2009-ben már nem az Egyesült Államok volt a kéretlen levelek legfőbb forrása, hanem Brazília.

Számítófelhők: óvatosan az adatokkal
Míg tíz évvel ezelőtt szinte elképzelhetetlen lett volna, hogy a vállalatok az üzletileg érzékeny adatokat a vállalati tűzfal védőszárnyán kívül is tárolják, a számítófelhők és a hosztolt alkalmazások megjelenésével ez mára egyre inkább megszokottá vált. Sok felhasználó annyira bízik az új technológiában, hogy a minimálisan elvárható elővigyázatosságot mellőzve arról sem tájékozódik, hogy kire bízza az érzékeny adatok hosztolását, és hogy az adatok mennyire vannak ott biztonságban. Az éves biztonsági jelentés azt javasolja, hogy a szervezetek a központi szolgáltatás megrendelése előtt kérjenek részletes tájékoztatást a szolgáltatótól az adatvédelem érdekében tett intézkedésekről.

Kiszámítható befektetés az adatrablás
Az internetes bűnözéssel kapcsolatos beruházásmegtérülési mátrix (Cybercrime Return on Investment – CROI): az idei éves biztonsági jelentésben mutatkozik be, ezt a Cisco egyfajta mátrixként vizualizál. A CROI mátrix azt elemzi, hogy a 2010-es évben várhatóan milyen típusú bűnözési formák lesznek a „nyertesek” és a „vesztesek” között.

matrix.jpg


A mátrix szerint a széles körben elterjedt Zeus banki trójai program, valamint a hasonlóan busás nyereséggel kecsegtető és könnyen útjukra indítható webes támadások jelentős sikerre számíthatnak 2010-ben. A hamis biztonsági szoftverek (scareware), a kémprogramok (spyware), a kattintásos csalás (click fraud), valamint az előlegfizetési csalás (advance-fee fraud) és a kéretlen levelekben hirdetett gyógyszerek (pharma spam) továbbra is az internetes bűnözők fontos bevételi forrásai maradnak. A „majd meglátjuk” kategóriába tartozó pénzcsinálási lehetőségek között találhatók a Koobface féreghez hasonló, közösségi hálózatokat támadó kártevők, amelyek még csak most kezdik éreztetni hatásukat.

A veszély mutatói: ARMS Race Index
Cisco Global ARMS Race Index: Az internetes bűnözőknek áldozatul esett erőforrások globális nyomonkövetésére létrehozták a Global Adversary Resource Market Share (ARMS) Race Index mutatót. Idővel ez az érték pontosabb képet ad majd arról, hogy a bűnözői körök milyen mértékben veszélyeztetik a vállalati és egyéni számítógépes rendszereket. 2009-ben a mutató 7,2-es értéken állt, ami azt jelenti, hogy a személyi számítógépek mintegy 5-10 százalékát tudták a bűnözők az ellenőrzésük alá vonni.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.