Hirdetés
. Hirdetés

Bűntudat sújtja az IT-bűnözők áldozatait

|

A Symantec felmérése alapján a kiberbűnözők áldozatai közül sokan saját magukat is okolják.

Hirdetés

A Symantec 14 országban, összesen 7000 internetező körében végezte el azt a felmérését, amely több érdekes eredménnyel is szolgált. Marian Merritt, a Norton Internet Safety internetbiztonsági szakértője is meglepetésének adott hangot. "Először is azon csodálkoztam el, hogy a felhasználók mennyire hasonló módszereknek estek áldozatul. Másodszor pedig az lepett meg, hogy az áldozatok milyen hasonlóan reagáltak a nemkívánatos eseményekre" - mondta a szakértő.

 

 



A Symantec felmérése szerint a megkérdezett felhasználóknak átlagosan a 65 százaléka ismerte el, hogy az elmúlt években legalább egyszer internetes támadás áldozatává vált. (Ugyanez az arány az Egyesült Államokban 73 százalék, Kínában 83 százalék, míg Brazíliában 76 százalék.) Ezek a számok azonban még nem szolgáltak igazán komoly meglepetéssel, hiszen eddig is lehetett tudni, hogy a számítógépes bűnözés nagyon komoly károkat képes okozni az internetezők széles körében. Viszont a felmérésnek az a része már érdekesebb adatokat közöl, amely a felhasználók támadások utáni reakcióit igyekezett feltérképezni. Kiderült, hogy a válaszadóknak az 58 százaléka érzett dühöt a nemkívánatos események bekövetkezte miatt. 12 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy teljes mértékben a saját hibája, hogy megtörtént az incidens. 54 százalékuk pedig elismerte, hogy óvatosabbnak kellett volna lennie, amikor reagált az online csalók tevékenységeire.

Merritt megemlítette, hogy sok felhasználó ugyan tisztában van azzal, hogy a kiberbűnözés napjainkban már mindennapi jelenség, azonban nem biztosak abban, hogy miként is védekezhetnének a támadások ellen. "Az emberek felismerik, hogy ha valami rosszat tesznek, azonban sokuk mégsem változtat kellő mértékben a szokásain. Az internetezőkben gyakran nincs meg a kellő biztonságtudatosság, és hiányosak az ismereteik a kiberbűnőzökkel kapcsolatban, ezért nem tudják, hogy mit is tegyenek" - vélekedett a szakértő.

A Symantec a felmérést követően természetesen néhány tanáccsal is szolgált. Ezek közül a legfontosabb, hogy az internetezés során óvatosnak és körültekintőnek kell lenni. Kétszer is érdemes meggondolni az elektronikus levelekhez csatolt fájlok megnyitását, és nem szabad biztosra venni azt, hogy a közösségépítőkön kapott üzenetek valóban mindig az ismerőseinktől származnak. Merritt hangsúlyozta, hogy a kiberbűnözés elleni küzdelmet az is elősegíthetné, ha minél több felhasználó jelezné az internetes támadásokat a hatóságoknak, ugyanis, ha többen számolnak be egy bűncselekményről, akkor az nagyobb valószínűséggel lesz felderíthető.

A cikk testvéroldalunkon, a Computerworld biztonság rovatában jelent meg.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.