Hirdetés
. Hirdetés

Butítanak a mobil eszközök által kiváltott megszakítások

|

Rengeteg haszonnal jár a különféle mobilberendezések használata mind a magánéletben, mind a munkahelyeken, azonban a túlzott mobilfüggőség kialakulása káros hatással van az emberi kapcsolatokra és a munkavégzés hatékonyságára.

Hirdetés

A Gartner előrejelzése szerint 2020-ra a vállalatok 40 százaléka korlátozó intézkedéseket fog bevezetni az okostelefonok és a viselhető eszközök értesítéseire, mivel azok a munka ismétlődő megszakításával, a figyelem folyamatos elterelésével negatív hatással vannak a termelékenységre.

Egyre több eszköz és szolgáltatás - e-mailek, közösségi webhelyek, üzenetküldő programok, okostelefonok, viselhető eszközök, digitális asszisztensek - vonja el az alkalmazottak figyelmét a munkától: 2020-ra egy átlagos irodai alkalmazott három-öt olyan eszköz közelében tölti majd a munkaidejét, amely bármikor az éppen végzett tevékenysége felfüggesztésére ösztönözheti. Pszichológiai kutatások szerint az ilyen jellegű megszakítások okozta mentális kontextusváltások rendkívül káros hatással vannak az összetett műveletek elvégzésének képességére, mivel az emberi agy alapvetően nem többfeladatos rendszer. Pusztán annak a tudata 10 ponttal csökkentheti az intelligenciahányadosunkat, hogy van egy elolvasatlan levelünk a postaládánkban. A Gartner szakértői azt valószínűsítik, hogy a megszakítások száma és gyakorisága, s ezzel egyidejűleg a nemkívánatos pszichológiai hatása 2020-ig tovább nő. A munkavállalók hatékonyságát és termelékenységét károsan befolyásoló tendencia arra kényszeríti majd a vállalatokat, hogy valamilyen módon korlátozzák az okostelefonok és más mobileszközök értesítéseit annak érdekében, hogy az alkalmazottak zavartalanul végezhessék a munkájukat.

A megszakítások számának és gyakoriságának csökkentésére többféle technológiát és intézkedést alkalmazhatnak. Minthogy a káros jelenség visszaszorításában komoly szerepük van az érintett munkavállalóknak, speciális tréningekkel meg kell győzni őket, hogy saját érdekükben önként korlátozzák azon eszközök és szolgáltatások irodai használatát, amelyek a legjobban elvonják a figyelmüket a munkától. Ugyancsak hasznos lehet az intelligens szűrés alkalmazása a virtuális asszisztenseknél és a jövőbeli üzenetküldő rendszereknél, amely fontosság szerinti osztályozza az üzeneteket, és csak azokat engedi át, amelyek valóban számítanak.

A jövőben olyan intelligens biometrikus monitorozó rendszerek megjelenése várható, amelyek az agy aktivitásának figyelésével képesek lesznek megállapítani, hogy egy alkalmazott éppen egy nagy koncentrációt igénylő tevékenységet végez, és ilyenkor felfüggesztik az értesítések kézbesítését. Az ilyen technológiával felszerelt viselhető eszközök a Gartner szerint még 2020 előtt megjelenhetnek.

Bizonyos kritikus helyzetekben és időpontokban szóba jöhet a vállalati üzenetküldő rendszerek működésének felfüggesztése, például amikor egy orvos éppen vizsgálatot végez vagy egy munkás veszélyes karbantartási műveletet folytat. Természetesen ezek az intézkedések komoly ellenérzéseket válthatnak ki a munkavállalókban, akik úgy érezhetik, hogy a magánéletükbe, személyes kommunikációjukba avatkozik be munkaadójuk, különösen, ha a korlátozások a BYOD-program keretében használt saját mobileszközökre is kiterjednek. Itt megint komoly szerep jut az oktatásnak, amely tisztázhatja, miért van szükség a figyelmet elvonó tevékenységek visszaszorítására a munkahelyen.

A Gartner szakértői azt ajánlják a vállalatoknak, térképezzék fel az alkalmazottaik eszköz- és szolgáltatáshasználatát annak érdekében, hogy megtalálják a termelékenységüket és hatékonyságukat leginkább károsan befolyásoló figyelemelvonó tevékenységeket. Informálják őket arról, milyen költségei és kockázatai vannak a munkavégzés rendszeres megszakításának, és kérjék őket önmérsékletre. Itt jegyzendő meg azonban, hogy az önszabályozás nem mindig valósítható meg, mivel a munkától való folytonos elkalandozás sokak esetében már addiktív tevékenységgé vált. Végül érdemes utánanézni azoknak az új termékeknek és technológiáknak, amelyek segítségével automatizálható a megszakítások számának és gyakoriságának a csökkentése.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.