Hirdetés
. Hirdetés

Buzz botrány: Nem fizet kártérítést a Google a Gmail fehasználóknak

|

8,5 millió dollárt utal az internetes cég egy, az internet privát szféra fejlődését segítő alapba, mert a közösségi szolgáltatása, a Google Buzz (magyarul Zümm) kapcsán indiszkrét módon járt el. A Gmail felhasználói azonban nem kapnak egy fillért sem.

Hirdetés

Kedden úgy nyilatkozott a Google, hogy előzetes jóváhagyást nyert arra, hogy a lezárja a Buzz (itthon Zümm néven futó) szolgáltatása kapcsán folyó precedens pert. A Buzz kapcsán azzal vádolták a céget, hogy szolgáltatása sérti a felhasználók privát szféráját.

 
8,5 millió dollárt fizet a Google egy alapba, amely olyan szervezeteket támogat, amelyek az internet felhasználók privátszférájának védelmével kapcsolatban végeznek oktató, felvilágosító tevékenységet. Továbbá kötelezettséget vállal a Google, hogy erőfeszítéseket tesz a felhasználók oktatására a Buzz adatkezelési aspektusairól.

 

A Google Buzz egy közösségi szolgáltatás és egyben üzenetküldő eszköz, amely a Google Gmail e-mail szolgáltatásához kapcsolódik. A cég ellen indított perben a felperesek azt állították, hogy a Gmail felhasználók automatikusan beléptetésre kerültek a Buzz-ba is és adataik - beleértve a leggyakoribb kapcsolataikat is - jóváhagyásuk nélkül lettek közzé téve. A Google tagadta a vád állításait.

A nagy összeg ellenére azok, akik a pert indították - a Gmail amerikai felhasználóinak csoportja - egy fillért sem látnak majd a pénzből. A Google ettől egyértelműen elzárkózott a Gmail felhasnzálóknak küldött e-mailjében: ?Csak hogy tisztázzuk, ez a megállapodás nem azt jelenti, hogy a Gmail felhasználók kompenzációért folyamodhatnak." Az ügy elsimításakor a bíróság méltányolta, hogy a cég a felhasználók aggályainak megfelelően gyorsan megváltoztatta a Buzz beállításait. Október 7-én hagyta előzetesen jóvá James Ware bíró az egyezséget (United States District Court for the Northern District of California). Az előterjesztés véglegesen 2011. január 21-én kerülhet elfogadásra, további részletek a BuzzClassAction.com-on olvashatók.

A Google részéről hozzátették: ?Úgy érezzük, hogy ez az egyezség számos előnyt biztosít a precedens alá esők számára, többek között jelentős mennyiségű pénzt biztosít az internet magánszférájának javításán munkálkodó non-profit csoportok számára, másrészt biztosítja, hogy a Buzz felhasználók saját privát szférájuk feláldozása nélkül csatlakozhassanak az online közösséghez."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.