Hirdetés
. Hirdetés

Cégeket is elcsábíthat a Chrome OS

|

A vállalkozások számára több ok miatt is jó választás lehet a Google leendő operációs rendszere!

Hirdetés

Az elmúlt héten sokan legyintettek Linus Upson, a Google mérnökének a kijelentésén, aki azt találta mondani, hogy "a Chrome OS gépek rövid időn belül a céges Windowsok 60 százalékát le fogják váltani". Merész gondolat, nehezen lehetett teljesen komolyan venni. A tegnapi napon azonban a Google bebizonyította, hogy maradt még puskapor az ágyúiban. A platform és a Chrome Web Store bejelentésekor ugyanis több olyan részletre is fény derült, amely alátámaszthatja Linus Upson merész jóslatát. Nézzük, hogy miért lehet a Google operációs rendszere ideális a vállalatok számára!

 


A bejelentés felvétele

Elsőként a Chrome OS nagy előnye versenytársával, a Windows platformmal szemben, hogy ingyenes, azaz a rendszerépítőknek - első körben az Acernek és a Samsungnak - nem kell külön fizetniük a rendszer telepítéséért. Így a Google megoldását futtató gépeiket sokkal olcsóbban tudják kínálni, mint a windowsos konfigurációkat, amely a gazdasági nehézségek és költségcsökkentések idején egy komoly érv lehet a frissen debütáló platform mellett.

Instant rendszer

A Chrome OS nagy előnye emellett a szintén ingyenes Linux-szal szemben, hogy használatához nem szükséges mélyebb informatikai tudás. Míg a nyílt forráskódú platform igényel bizonyos számítástechnikai ismereteket, addig a Google "instant" használatra tervezte rendszerét. Nem kell semmiféle bonyolult beállításokkal bajlódni, naprakészen tartani a rendszert és így tovább. Bejelentkezés után csak használni kell. Ráadásul mivel az alkalmazások a felhőben futnak, a frissítésekkel és a rendszer karbantartásával sem kell foglalkozni. Így az üzemeltetésen is lehet spórolni, ami tovább csökkenti a Chrome OS használatának az összköltségét.

Fontos tényező, hogy a Chrome OS kétségtelenül teljes mellszélességgel a felhő informatika mellett tette le a voksát, azaz az adatok és az alkalmazások a weben tárolódnak, és használatkor onnan töltődnek be a felhasználó gépére. Ezen ok miatt a platform szinte csak online állapotban használható, nem lehet a kicsire szabott merevlemezére semmit sem telepíteni (emiatt a dual-boot sem lesz támogatott).

Internetkapcsolat mellett azonban a Chrome OS tulajdonosok hozzáférhetnek többek között a Chrome Web Store alkalmazásaikhoz, ahol egyszerűen böngészhetnek az elérhető programok között. Itt ne a kliens oldali, kvázi hagyományos programokra gondoljunk, hanem a felhőben, egy távoli szerveren futó alkalmazásokra. A felhasználás módját tekintve van köztük lényeges különbség? Egyre kevesebb. Így a Chrome OS elegendő lehet azon felhasználók számára, akik nem rendelkeznek olyan kliens oldali szoftverrel, amely szükséges az üzletmenetükhöz (illetve ahogy később láthatjuk e probléma is kiküszöbölhető). A Google rendszerével, a világhálón keresztül ma már szinte minden fontosabb művelet elvégezhető, amely trend a HTML5 érkeztével felgyorsul majd. A nyomtatás miatt sem kell aggódni, azt a Cloud Print biztosítja.

 



A frissen bejelentett operációs rendszer emellett egy másik szempontból is „instant”. Mivel a Google szűkre szabta a rendszer magját, és az csak a platformra szabott gépeken lesz elérhető, ezért a Chrome OS gyors bejelentkezést és rendszerindítást ígér. Az első indítás alkalmával például elsőként ki kell választani a csatlakozás módját (vezetékes/WiFi/mobilnet), a nyelvet, majd meg kell adni a Google-fiókunk azonosítóját és jelszavát, végül a webkamerával lefotózva magunkat hozzákezdhetünk a rendszer használatához. Ez eltér a Windowsok által alkalmazott módszertől, amelyek minden fontos - és sokszor felesleges - komponenst is betöltenek. Igaz cserébe utóbbiak bármely gépre telepíthetőek. Egy mobil munkatárs esetén azonban nem biztos, hogy szükséges a Windows által biztosított gazdag kínálat, mikor csak az elektronikus levélfiókhoz és a vállalati dokumentumokhoz való hozzáférés kell.

Vándorló profilok

Az online rendszer karaktere miatt a Chrome OS rendelkezik egy olyan tényezővel is, amelyet az előzetes hírek alapján a Windows 8 fejlesztői is integrálni szeretnének a rendszerükbe (hasonlóan az App Store-hoz). Ez a vándorló profilok megjelenése, amelynek a használata és konfigurálása egyelőre meglehetősen nehézkes céges környezetben, ráadásul sokszor rengeteg adatot kell mozgatni. A Google rendszere esetén azonban egyet sem, mivel a rendszer beállításai és állományai mind a felhőben tárolódnak, azaz akármilyen Chrome OS elé leülhet a felhasználó, mindig ugyanazt láthatja a bejelentkezést követően. Ez szintén nagy előny lehet a mobil munkatársak számára.

A gép elhagyása esetén emiatt ráadásul nem kell az adatok elvesztése miatt aggódniuk a felhasználóknak. Az állományok java része ugyanis a Google felhőjében tárolódik, és csak a megfelelő felhasználónév és jelszó megadása után lehet hozzáférni. Ezt a védelmet egyébként még tovább növelheti a Google, ha a jövőben a Chrome OS felhasználók számára is biztosítja az Apps által már bevezetett kétlépcsős, SMS megerősítő kódot alkalmazó autentikációt. A felhasználó gépen tárolt adatait pedig a rendszer elkülönítve, titkosítva tárolja. Ugyanez a rendszer magjára is igaz, amely csak egy olvasható, nehezen hozzáférhető tárban kap helyet, így a kártevők nem tudnak hozzáférni ahhoz. Az alkalmazások pedig egy elszeparált virtuális homokozóban futnak.

 



A programok is jöhetnek

A Microsoft számára valószínűleg egy mélyütéssel ért fel a Google azon tegnapi bejelentése, amely szerint a Citrix is a Chrome OS mellé állt. Így a jövő év közepén megjelenő, új platformot futtató számítógépek képesek lesznek kvázi vékony kliensként is működni a Chrome webáruházában ingyen elérhető Citrix Receiver virtualizációs webalkalmazás segítségével. A megoldás közreműködésével ugyanis a céges Chrome OS felhasználók hozzáférhetnek majd a vállalati adatközpontban futtatott Windows alapú alkalmazásokhoz, azaz utóbbiak miatt a cégeknek nem kell a Windows rendszereikhez ragaszkodniuk.

Összességében a fenti okok miatt elképzelhető, hogy a Chrome OS ideális operációs rendszer lesz a cégek mobil dolgozói számára (habár a táblagépekkel is meg kell majd küzdenie). Az viszont biztos, hogy mindenképpen érdemes egy próbát tenni vele. A Google rendszerét futtató gépek várhatóan csak 2011 közepén jelennek meg kereskedelmi forgalomban. A keresőcég addig is egy nyilvános tesztprogramot hirdetett, amelyre a Chrome OS oldalán lehet jelentkezni (első körben csak az Egyesült Államokból).

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.