Hirdetés
. Hirdetés

Céges darknet a HP műhelyéből

|

A Veiled segítségével böngésző alapú darknet hálózat hozható létre, amely kiválóan alkalmas a céges adatok titkosítására.

Hirdetés

A darknet fogalmával eddig szinte csak a fájlmegosztó szolgáltatások kapcsán hallhatunk, ám a HP két kutatója gondolt egyet, és legális célra kifejlesztette az egyszerűen konfigurálható, céges zárt darknet hálózat prototípusát. Megoldásuk gyakorlatilag a már létező technológia útját követi. Vagyis egy olyan hálózatot alkottak, amely zárt és csak a meghívott személyek láthatják annak tartalmát, míg külső személy és program elől teljesen láthatatlan marad. Mindez kiválóan alkalmas titkosított kommunikációra és fájlmegosztásra.

 

 

veiled.jpg


A darknet hálózatok hátránya, hogy kiépítésük és üzemeltetésük komoly informatikai tudást igényel, ezért annak a céges felhasználása eddig fel sem merült. Ezt a trendet kívánja megfordítani Billy Hoffman, a HP internetes biztonság csoportjának vezetője és Matt Wood, a cég vezetőfejlesztője. Egy egyszerűen létrehozható és menedzselhető darknet hálózatot alkottak, amelynél a munka dandár részét a legfejeltebb HTML 5-ös szabványt támogató böngészők végzik (például a Firefox, a Safari és az Internet Explorer legfrissebb verziója). Ők kezelik a hálózatot, a meghívókat és a titkosított adatfolyamot.

A megoldással így a cégek saját darknet hálózatot építhetnek ki a különböző munkacsoportjaik számára, ahova a meghívottakon kívül senki másnak nincs belépése. Ez kiválóan alkalmas a féltve őrzött céges dokumentumok megosztására és a belső levelezésre is.

A böngésző alapú darknet kezelése ráadásul nagyon egyszerű. A fejlesztők elmondása alapján a leendő tagnak elegendő csupán egy titkosított elektronikus meghívott küldeni, hogy csatlakozni tudjon. Ezt az e-mailben lévő URL címmel teheti meg, amely az első kattintás után elérhetetlenné válik. A hálózat ráadásul meglehetősen biztonságos, mivel a darknet megsemmisítéséhez az összes kliens gépet el kell pusztítani.

A Veiled elmondásuk szerint kereskedelmi forgalomban nem fog megjelenni, sőt a HP a forráskódját sem kívánja közkincsé tenni. Csupán a jövő héten tartandó Black Hat biztonsági konferencián szeretnék demonstrálni a jelen lévő szakembereknek, hogy egy modern böngésző segítségével milyen fejlett megoldásokat lehet alkotni.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.