Hirdetés
. Hirdetés

Cégvezetés női szemmel: család vagy karrier?

|

A munka és a magánélet összehangolása a nők számára különösen bonyolult feladat. De vajon kell-e választani az üzleti sikerek és a család között?

Hirdetés

okostelefon női vállalkozó telenor
okostelefon női vállalkozó telenor

A nőknek az élet számos területén kell helyt állniuk: háztartást vezetnek, gyereket nevelnek, szervezik a család életét. Amellett, hogy ők tartják össze a családot, sokuk karriert is épít. A munkavállalás vagy a saját vállalkozás beindítása és menedzselése komoly kihívást jelent a napi feladatokon túl. A SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány legutóbbi felmérése szerint a vállalkozónők egyik legnagyobb problémája a hatékony időbeosztás. A kisvállalkozások élén álló üzletasszonyok több mint háromnegyede úgy látja, a több munkavégzés miatt kevesebb ideje jut a családjára és önmagára. Így számukra különösen fontos, hogy jól be tudják osztani idejüket. A mobiltechnológiának köszönhetően azonban már számos olyan megoldás áll rendelkezésre, amelyek komoly segítséget nyújthatnak a mindennapok hatékonyabb tervezésében.

A férfiakhoz képest a nők egyelőre kevésbé mozognak otthonosan a digitális világban, lassabban ismerkednek a technikai újdonságokkal. A Telenor és a Free Association Kft. 2011 első negyedévében végzett kutatást a magyar internethasználók körében: eszerint például a férfiak több mint harmada (40%), míg a nőknek nem egészen a negyede (24%) használ okostelefont. S bár a nők jelentős hányada (57%) jó dolognak tartja, hogy már telefonon keresztül is elérhetik az e-maileket, mégis inkább az asztali számítógépen interneteznek. A hordozható laptopok, notebookok és netbookok is inkább a férfiaknál népszerűbbek. A nők egyelőre nem használják ki az okostelefonban rejlő lehetőségeket sem, mint például a folyamatos internetkapcsolat, hiszen csupán minden tizedik válaszadó szokott útközben is kapcsolódni a világhálóra.

Hirdetés

Vállalkozónői fórum a megoldásokért
A nők érvényesülését, a technológiai vívmányokkal való ismerkedését kívánta elősegíteni a Telenor és a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány szerdán megrendezett közös fóruma is, ahol sikeres vállalkozónők és elismert szakértők osztották meg tapasztalataikat a résztvevőkkel. Az eseményen Kovalcsik Ildikó (Lilu) műsorvezető, Bácskai Zsuzsa sikeres női vállalkozó nagykövet, Horváth Anna felnőttképzési vezető, Madai Krisztina business coach, Vida Ágnes a Gazdagmami.hu szerzője arról meséltek, hogyan váltak sikeres üzletasszonnyá, miközben magánéletükben is kiteljesedhettek. A fórumon résztvevő hölgyek emellett megismerhették a legújabb okostelefonokat is, amelyek könnyebbé tehetik napjaik szervezését.

„Természetesen minden üzlethez kell bátorság, kitartás, és egy jó ötlet. [..] úgy érezzük, hogy tudásunkkal, eszközeinkkel mi is hozzá tudunk járulni a nők sikereihez. A mai rendezvénnyel szerettünk volna egy olyan lehetőséget teremteni a vállalkozó nők számára, ahol a legújabb technológiai trendek megismerése mellett meg tudják osztani egymással véleményüket, élményeiket" - nyilatkozta Nyilas Orsolya, a Telenor megbízott PR vezetője.

A fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy bár a nőknek számos szempontból nehezebb dolga lehet, ha saját vállalkozást szeretnének indítani, a tapasztalatok, a bevált megoldások és a sikerélmények kicserélése könnyebbé teheti a kezdeti nehézségeket.

„Nemzetközi kutatások szerint a nők sikeres vállalkozói aktivitása - többek között - kapcsolati tőkéjük, illetve önbizalmuk erősségével függ össze. Ezért minden olyan alkalom üdvözlendő, és komoly társadalmi haszonnal bír, amelyen a vállalkozó nők kapcsolatokat építhetnek és erősíthetnek, illetve ahol egymástól tanulhatnak, ezen keresztül erősítve önbizalmukat" - mondta Horváth Anna, a SEED Alapítvány ügyvezető igazgatója.

A Telenor a nők közötti tapasztalatcsere érdekében a SEED Alapítvánnyal közösen „Siker és harmónia - tanulságos vállalkozónői életutak" címmel pályázatot is indított. A mobilszolgáltató és az Alapítvány 2011. július 31-ig várja a legalább öt oldal terjedelmű esettanulmányokat, amelyekben a vállalkozások vezetői mesélnek arról, milyen megoldásokkal sikerült legyőzni a kezdeti akadályokat, hogyan teremthető meg a vállalkozás, család és magánélet egyensúlya.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.