Hirdetés

Cenzúra a monitoron

|

Az IBM kutatói egy érdekes védelmi eszközt fejlesztettek ki, amely jelenleg ugyan még csak prototípusként működik, de már így is egy ígéretes adatbiztonsági ötletnek tűnik.

Hirdetés

Az adatok jogosulatlan kezekbe kerülésének megakadályozása, az adatszivárgások megelőzése napjaink legnagyobb biztonsági kihívásai közé tartoznak. Annak a célnak a megvalósítása, mely szerint mindenki csak azokhoz az információkhoz férhessen hozzá, amelyekhez valóban jogosultsága van, sokszor nem egyszerű feladat elé állítja a biztonsági szakembereket és a védelmi szoftvereket. Noha az adatszivárgások megelőzését segítő DLP-technológiák az elmúlt években sokat fejlődtek, még mindig vannak olyan kiskapuk, amik nem is olyan kicsit. A DLP-termékek ugyanis védik a bizalmas információkat például azok tárolása és mozgatása közben is, de a képernyőn való megjelenítést sokszor nem tudják befolyásolni. Pedig az is éppen elég káros lehet, ha a monitoron olyan adat is felbukkan, amit az adott felhasználó nem láthatna.

Az IBM kutatói ezen a problémán kívánnak segíteni a MAGEN (Masking Gateway for Enterprises) névre keresztelt eszközükkel. A MAGEN célja ugyanis, hogy lehetővé tegye a képernyőn megjelenő adatok szabályok alapján történő elrejtését. Mindezt úgy képes elérni, hogy az adatbázisokat, az alkalmazásokat, stb. nem kell módosítani. A MAGEN ugyanis a szoftverek és a megjelenítést végző eszköz közé épül be. Mielőtt a monitoron láthatóvá válna a tartalom, azelőtt bitmap formátumra épülő ellenőrzést végez. Beépített optikai karakterfelismerő komponensének segítségével elemzi a képernyőképeket, és megkeresi az azokon lévő bizalmas adatokat, amelyeket szükség esetén kitakar. Így, amikor a felhasználó elé tárul egy alkalmazás felülete, akkor azon már nem lesznek olvashatók a számára nem hozzáférhető adatok.

A MAGEN-hez természetesen egy szerveroldali összetevő és egy adminisztrátori konzol is tartozik, amelynek segítségével az arra illetékes személyek meghatározhatják, hogy ki, milyen adatokat láthat, és hogy a biztonsági szoftver milyen módon (teljesen, részben, kicsillagozva, stb.) rejtse el az információkat.

Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a MAGEN mikor válhat elérhetővé a piacon. Ari Fishkind, az IBM szóvivője elmondta, hogy a MAGEN jelenleg még prototípus állapotban van, és nincs még meghatározott megjelenési időpontja. Fishkind szerint néhány éven belül válhat mindenki számára használhatóvá az IBM valamely termékének részeként.

Az anyag a Computerworld.hu hírei között jelent meg.

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.