Hirdetés
. Hirdetés

CES 2006: Noteszgép-üzemanyagcella a Panasonictól

|

A Panasonic egyik részlege, a Matsushita Battery Industrial a CES kiállításon bemutatott egy direkt metanol üzemanyagcellát (DMFC), amit kifejezetten notebookok számára fejlesztettek ki.

Hirdetés

A kiállított, működő példány elkészültét 5 évnyi megfeszített kutató- és fejlesztőmunka előzte meg. A cella elektromosságot állít elő a metanol, valamint a víz és levegő keverékét alkotó elegy között létrejövő reakcióból. Egy kétszáz köbcentiméteres űrtartalmú cella egy átlagos laptopot nagyjából 20 órán keresztül képes energiával ellátni.

Tommy Ichinose vezető mérnök szerint még szükség van bizonyos optimalizációkra, arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi korlátozások nem teszik lehetővé repülőgépeken a metanol szállítását. Ez a megszorítás azonban várhatóan 2007-ben enyhülni fog.

A másik kritikus pont az előállítási költség. Jelenleg olyan drága összetevőkre van szükség az üzemanyagcellákhoz, mint a platina vagy a membrán, amelyen kémiai a reakció végbemegy. Jelenleg többe kerül a cella előállítása, mint egy laptop, amelyben azt használni lehetne.

Már több vállalat is bemutatott hasonló technológiákat, amelyek ugyanilyen gyermekbetegségekkel küszködnek. A Toshiba és a NEC már 2004 végére ígérte a DMFC megoldások kereskedelmi forgalomba kerülését, ám a jelenlegi helyzet szerint ez jövő év elejéig nem történhet meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.