Hirdetés
. Hirdetés

Chip-piac: növekedés helyett csökkenés

|

Az IHS iSuppli elemzői szerint a vezeték nélküli eszközök iránti élénk érdeklődés sem ellensúlyozhatja a nemzetközi PC-piac romló teljesítményét.

Hirdetés

Az IHS iSupply pénteken adta ki legújabb, a globális félvezetőpiac 2012-es kilátásait boncolgató elemzését. A szakértők 0,1 százalékos csökkenésre számítanak; a konszenzusos előrejelzés korábban még három százalékos erősödéssel számolt.

Az IHS elemzői szerint, ha a negatív trend tovább folytatódik, 2009 óta első ízben romolhat az iparág piaci teljesítménye. „A 2012-ben várható csökkenés komoly problémát jelenthet a globális félvezetőpiac számára – írta közleményében Dale Ford, az IHS senior igazgatója. – 2011-ben az IHS az elektronikai piac gyengélkedése ellenére sem számolt az éves bevételek csökkenésével. Most azonban a második negyed kiábrándító eredményei, és a harmadik negyedévvel kapcsolatos, a rossz gazdasági körülmények miatt rendkívül negatív várakozások arra utalnak, hogy az erősödés helyett gyengülés várható a félvezetőpiacon."

Egy másik nagy elemzőcég, a Gartner idén márciusban megjelent előrejelzésében még stabil, négy százalékos növekedéssel számolt: elemzésükben azt írták, hogy a chipeladásokból származó bevétel elérheti a 316 milliárd dollárt az idén.

Az IHS sokkal pesszimistább forgatókönyvet vázolt. Véleményük szerint a PC-k és az azokhoz kapcsolódó perifériák eladásainak visszaesése az egész félvezetőpiacot magával ránthatja. A cég elemzői korábban még arra számítottak, hogy a vezeték nélküli eszközök népszerűségének növekedése kiránthatja a gödörből a chipgyártókat.

„Annak ellenére, hogy a gyártók az év második felében számos olyan izgalmas újdonságot mutatnak be és dobnak piacra, amelyek - mint az ultrabookok és más ultravékony PC-platformok - kétségkívül nagyot lendítenek majd a szegmens teljesítményén, a gazdasági helyzettel kapcsolatos, egyre erősödő félelmek várhatóan ellensúlyozzák majd ezt a hatást, és a lakossági illetve vállalati költés csökkenéséhez vezetnek” - jelentette ki Ford.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.