Hirdetés
. Hirdetés

Cisco-labor nyílt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen

|

A Magyarországon elsőként a BME és a Cisco együttműködésével létrehozott IPv6 oktatólaborja elsősorban az új internet protokoll oktatását szolgálja, de kutatási célokra is használható. Az új létesítmény világszerte mintegy húsz hasonló központtal működik együtt.

Hirdetés

A labor célja, hogy nyílt környezetet biztosítson az IPv6-ra épülő megoldások, hálózati beállítások és alkalmazások megismeréséhez és teszteléséhez. Az idei év elejétől a projekten dolgozó egyetemi oktatók, hallgatók, kormányzati szakértők és telekommunikációs szakemberek végre a helyszínen, vagy virtuális hozzáférésen keresztül - akár távolról is - részt vehetnek az IPv6 bevezetésével, illetve az új protokollhoz kötődő innovatív infokommunikációs megoldásokkal kapcsolatos képzéseken.

A berendezéseket és az alkalmazott technológiát tekintve a labor megegyezik a 6DEPLOY-2 projekt keretében létrehozott IPv6 oktatólaborokkal. Az intézményeket a GEANT, a kutatási és oktatási közösségek páneurópai magánhálózata kapcsolja össze. Az erőforrások redundáns módon használhatóak: ha az egyik labor egy adott időpontban foglalt, akkor a szakemberek virtuálisan bármely másik labor eszközeit is igénybe vehetik.

Az IPv6 bevezetése ma már nem opció, és a gazdaság szereplőinek ezzel szembe kell nézniük. A labor átadásával a hazai felkészüléshez szeretnénk hozzájárulni, és egyben lehetővé tenni az oktatás számára, hogy az új internet protokollban jártas szakembereket képezzen. Az IPv6 ugyanakkor nemcsak egy új protokoll bevezetését jelenti, de számos új technológiának is utat nyit - legyen szó gép-gép kommunikációról, mobilitásról, vagy intelligens eszközökről. A BME-n létrejövő tudásközpont a nemzetközi oktatólabor hálózat tagjaként újabb ponton kapcsolódhat az IPv6-on alapuló nemzetközi innováció vérkeringésébe - nyilatkozta Papp István, a Cisco EMEA régió kormányzati üzletágának igazgatója.

Az eszközöket a Cisco Hálózati Akadémia BME-n működő egyetemi csapata felügyeli. A labor egyebek mellett lehetővé teszi az egyetem számára az EU 7. Keretprogramjából finanszírozott 6DEPLOY-2 projekttel való együttműködést, amelynek célja az IPv6-tal kapcsolatos ismeretek terjesztése és az új protokoll bevezetése.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.