Hirdetés
. Hirdetés

Csalókra és adatrablókra számít a foci VB

|

A kiberbűnözés minden évben felfigyel a legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseményekre, és minden eszközt bevet a céljai elérése érdekében.

Hirdetés

Azt már sokszor megtapasztalhattuk, hogy az internetes bűnözés minden lehetőséget megragad arra, hogy a felhasználók számítógépeihez, adataihoz hozzáférést nyerjen. Az elmúlt években tulajdonképpen nem volt olyan jelentősebb világesemény, amelynek kapcsán ne kerültek volna szóba a kiberbűnözés által jelentett kockázatok. Egy-egy ilyen esemény alkalmával az online alvilág a spameléstől kezdve az adathalászatig mindent bevet annak érdekében, hogy a felhasználók megtévesztésével elérje a célját. Az egyik, kiberbűnözés által "felkapott" esemény a pekingi olimpia volt. A Symantec statisztikái szerint a nagy érdeklődésre számot tartó sportesemény alatt 66 százalékkal emelkedett az adathalász támadások száma.

Mivel az idei téli olimpia nem annyira keltette fel a kiberbűnözés érdeklődését, mint amire számítani lehetett, ezért feltételezhető, hogy másra készülnek a rosszfiúk. A Symantec szerint az online alvilág már a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságra "edz". Ezért a biztonsági cég is fokozottan figyel a sporteseménnyel kapcsolatos internetes fenyegetettségekre, és azokra a lehető leghamarabb kívánja felhívni a figyelmet.

A Symantec Dél-Afrikában folyamatosan bővíti azon eszközeinek számát, amelyek a kártékony programok valamint az online támadások felismerését és felderítését hivatottak szolgálni. Ezek monitorozzák a hálózati adatforgalmat, és gyűjtik a biztonsági szempontból releváns információkat. Az adatok kiértékelését követően a biztonsági cég munkatársai riasztásokat, illetve figyelemfelhívó közleményeket tesznek közzé. E célból korábban egy weboldalt is létrehoztak, amelyen értesítik a felhasználókat az esetleges veszélyekről. A weblapon már számos védelmi tanácsot is közzétettek, amelyek megfontolásával sok problémát lehet megelőzni.

"A szabály az, hogy ha valami olyat lát, amely túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor az valószínűleg csalás" - figyelmeztetett Gordon Love, a Symantec afrikai régióért felelős igazgatója. "A támadók mindig megtalálják a módját, hogy adatokat zsákmányoljanak a felhasználóktól. Ezért a jól informáltság és a riasztások legalább olyan fontosak, mint a naprakészen tartott védelmi alkalmazások használata" - tette hozzá a szakember.

A labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatos kártékony levelek, tartalmak elleni védekezés egyik legfontosabb eleme az óvatosság. A Symantec szerint nem célszerű olyan gyanús linkekre kattintani, amelyek elektronikus levelekben vagy azonnali üzenetküldőkön keresztül érkeznek. Emellett különösen kerülendő bármilyen bizalmas adat (felhasználónév, jelszó, pénzügyi információ) elektronikus levelekben vagy ismeretlen weboldalakon való megadása. Noha például egy ingyen jegy az egyik vb-meccsre igen csábító lehet, de szem előtt kell tartani, hogy az ilyen ajándékokkal kecsegtető üzenetek célja legtöbbször nem a jótékonykodás, hanem az adathalászat elősegítése.

A hír a Computerworld biztonság rovatában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.