Hirdetés
. Hirdetés

Csináljunk kvantumszámítógépet!

|

Nem kell hozzá más, csak néhány antimon atom és egy kis szilícium.

Hirdetés

Végy egy antimon atomot, ionsugárral lőd bele szilícium-szubsztrátba, és máris megtetted az első lépést egy kvantumszámítógép megépítéséhez. Ezt csinálták a Sandia National Laboratories kutatói is, akik az új technikával bíztató eredményt értek el.

Kísérletükben ionsugár-generátorral lőtték be az antimont a szilícium szubsztrátba. Az antimon öt elektront tartalmaz, eggyel többet, mint a szilícium. Mivel az elektronok párokat alkotnak, egy antimon-elektron szingli marad.

A szabad elektronra a kutatók elektromágneses mezőt alkalmaztak, és nézték a spinjét: a kvantumszámítógépben ez felel meg egy bitnek, és a neve "qubit". A hagyományos számítógépekkel ellentétben a qubit 0 és 1 is lehet egyszerre a szuperpozíció jelenségének hatására.

A következő lépés, hogy további donoratomokat is a szilíciumba ültetünk olyan távolságra, hogy kommunikálni tudjon egymással. Ha ez megvan, elégedetten hátradőlhetünk, mert elkészítettük egy kvamtumszámítógépes áramkör alapjait. A Sandia azt tervezi, hogy még idén eljut idáig.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.