Csökkent a Magyar Telekom bevétele

|

Az elnök-vezérigazgató 2011 teljes évére 3-5 százalékos bevételcsökkenést prognosztizál - a jövőbeni eredményeket tovább rontják a júliustól érvényes béremelések is.

CM
CM

A Magyar Telekom közzétette féléves és negyedéves pénzügyi adatait tartalmazó pénzügyi jelentését. Eszerint csoportszinten 2011. második negyedévében 4,6 százalékkal kevesebb bevételhez jutott a társaság, mint egy évvel korábban - számadatokat nem közöltek. Ami a féléves eredményeket illeti, ott a csökkenés kisebb, 3,9 százalékos volt; 297,8 milliárd forintról 286,1 milliárd forintra.

A hangalapú kiskereskedelmi bevételek minden piacon csökkentek a kedvezőtlen gazdasági környezet és a Macedóniában erősödő mobil verseny következtében. A magyarországi mobil végződtetési díjak 2010 decemberében történt csökkentése miatt mérséklődtek a mobil nagykereskedelmi bevételek, amit nem tudott ellensúlyozni a TV és a mobil szélessávú szolgáltatásokból származó bevételek növekedése - áll a társaság közleményében.

Ami a Magyar Telekomot illeti, a vezetékes bevételek 5,6 százalékkal, 45,2 milliárd forintra mérséklődtek 2011. második negyedévben, mivel csökkentek a hangalapú bevételek a mobil helyettesítés és az IP-alapú szolgáltatások irányába történő migráció következtében. A vezetékes internet bevételek csökkenése 2,6 százalékkal mérséklődött, ugyanakkor a TV szolgáltatásokból származó bevételek továbbra is jelentősen, 13,9 százalékkal nőttek.

A mobil bevételek 1,3 százalékkal 58,5 milliárd forintra mérséklődtek 2011. második negyedévben. Az ügyfélszám kismértékű emelkedése, a mobil forgalom növekedése, valamint a szerződéses ügyfelek arányának folyamatos bővülése sem tudta teljes mértékben ellensúlyozni az árak csökkenésének kedvezőtlen hatását. Ennek következtében a kiskereskedelmi bevételek 2,0 százalékkal csökkentek.

A készülékértékesítésből és aktiválásból származó bevételek 6,0 százalékkal emelkedtek annak köszönhetően, hogy nőtt a drágább okostelefon értékesítések aránya. Ezeken a készülékeken ugyan a készüléktámogatás is magasabb, de a támogatás szintje összességében mérséklődött és az egy új előfizetőre jutó átlagos ügyfélmegszerzési költség 24,6 százalékkal csökkent.

Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató szerint a gyengélkedő magyar távközlési piac és a lassú gazdasági fellendülés következtében a második negyedévben is folytatódott a bevételek csökkenése. A vezető az év második felét illetően óvatos, arra számít, hogy a kedvezőtlen gazdasági környezet következtében továbbra sem nő a háztartások szabadon elkölthető jövedelme, és az év vége felé közeledve várhatóan a versenykörnyezet is erősödik majd. A második félévben egyes kiadásaik is várhatóan emelkednek majd, mint például a júliustól életbe lépő béremelések következtében a személyi jellegű költségek. Az elnök-vezérigazgató szerint teljes évre 3-5 százalékos bevételcsökkenés várható.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.