Hirdetés
. Hirdetés

Darabonként 328 dollárba kerül a százdolláros HP TouchPad legyártása

|

Az IHS iSuppli elemzése szerint a táblagép legdrágább alkatrésze a 9,7 hüvelykes folyadékkristályos kijelző.

Hirdetés

Az IHS Suppli kutatócég elemzése szerint a Hewlett-Packard (HP) TouchPad táblagépének high-end változata csak az anyagköltséget számítva darabonként 318 dollárba fáj a világ legnagyobb számítógépgyártójának. Az átlagos tíz dolláros gyártási költséggel számolva a tablet 32 GB-os változatának elkészítéséért nagyjából 328 dollárt fizet ki a gyártó.

A TouchPad fapados, 16 GB-os változata valamivel - bár nem sokkal - olcsóbb: a gyártási és alapanyagköltség összesen 306 dollárt tesz ki.

Az IHS Suppli költségelemzése csak a hardverelemek árával számol: a szoftverek beszerzésének költségét, a licencelést, a jogdíjakat és más hasonló kiadásokat nem vették figyelembe a dolgozat összeállításáért felelős szakemberek.

A TouchPad sok tekintetben hasonlít az Apple iPadjához. „A TouchPadba ugyanazt az LG kijelzőt építették, mint az első generációs iPadekbe" - nyilatkozta Andrew Rassweiler, az IHS iSuppli rangidős igazgatója.

A tablet 9,7 hüvelykes, 1024 x 768 pixeles felbontású folyadékkristályos (LCD) kijelzője in-place switching (IPS) technológiát használ. Az LCD az eszköz legdrágább alkatrésze, amely a maga 69 dolláros árával a 32 GB-os modell gyártási költségének 21,7 százalékát teszi ki.

Az eszköz második legdrágább eleme az érintőképernyő; az elemzők által 63,5 dollárra taksált alkatrészt valószínűleg a Wintektől és a TPK Holdingtól szerzi be a gyártó.

A TouchPadot 45 dolláros NAND (az alapanyagár 14,1 százaléka) flash memóriával szerelték fel: az alkalmazások, videók, hanganyagok, képek és dokumentumok tárolására is alkalmas chipet a SanDisk szállítja a HP-nak.

Az elektronikus és mechanikus alrendszerek (borítás, nyomtatott áramkörök, csatlakozók) nagyjából harminc dollárba kerülnek, így a teljes alapanyagár 9,4 százalékát teszik ki. Az eszközt 8 GB-os mobil DRAM-mal is ellátták, a 26 dollárba kerülő kiegészítőt a Samsung Electronics gyártja.

Az IHS Suppli elemzését különösen kurrensé, mi több, pikánssá teszi, hogy a HP a hétfőn jelentette be, hogy alaposan leárazza az eredetileg 500 dollár körüli kiskereskedelmi áron forgalmazott, gyengébbik  TouchPadet. A tábla a kutyának sem kellett, így az eszközhöz mostantól akár 99 dollárért is hozzájuthatnak azok, akik szerint érdemes az immáron hivatalosan is halottá nyilvánított WebOS helyett Android operációs rendszerrel szerelt gépek megvásárlásába invesztálni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.