Hirdetés
. Hirdetés

Debütál a Firefox 10

|

A Mozilla fejlesztői előtt felvillant a zöld lámpa, hogy kedden nyilvánosságra hozzák a Firefox 10-es verzióját.

Hirdetés

Egy, a Mozillánál tartott múlt heti meeting alapján a megjelenés január 31-én, vagyis most kedden lesz, összhangban a cégnél tavaly bevezetett új hat hetes frissítési gyakorisággal.

Az új verzió már tartalmazni fogja az úgynevezett csendes, tehát a felhasználó beavatkozását nem igénylő új frissítési mechanizmusának bevezetéséhez szükséges első összetevőt, ami letiltja azokat az add-on-okat, amelyek nem kompatibilisek a böngészővel. A felhasználóknak tehát fel kell készülniük arra, hogy ezekről a nem kompatibilis kiegészítőkről le kell mondaniuk mindaddig, amíg nem készül ezekből új változat.

A jó hír viszont az, hogy azok a kiegészítők, amelyek a Firefox 4-es (vagyis 2011 márciusi) és az azóta megjelent kiadásaival már együttműködtek, a 10-essel is kompatibilisek maradnak.

Az add-on-ok kérdése azért kritikus, mert a Mozilla fel kívánta gyorsítani a böngészője fejlesztését, de ehhez az kellett, hogy a 3rd party fejlesztők felvegyék a ritmust. Az add-on-ok kompatibilitási kérdése emellett azért is elengedhetetlen volt, hogy a Mozilla meg tudja valósítani a böngésző felhasználó beavatkozása nélküli, háttérben futó frissítéseit.

Ugyanakkor az új automatizmus a frissítéssel kapcsolatban csak egy későbbi verzióban, várhatóan a Firefox 13-ban debütálhat, ami a mostani frissítési gyakorisággal számolva június 5-én lehet.

Egyébként kedden a Mozilla elérhetővé teszi a Firefox 3.6.26-ot is, ami a 2 évvel ezelőtti verzióhoz kiadott biztonsági frissítés. Ezt várhatóan még két további 3.6-os frissítés követi majd, mielőtt ezt a verziót április végén "nyugdíjazná" a Mozilla.

A Firefox 10 egyébként az első olyan változat lesz, ami a Mozilla Extended support Release (ESR) vonalában jelenik meg. Ezt azok számára készíti a Mozilla, akik nem tudnak, vagy nem akarnak minden 6. héten frissíteni egy újabb böngészőváltozatra. A Firefox ESR minden 42. héten frissül majd, vagyis hétszer tovább kell majd várni rá, mint a böngésző "standard" változataira.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.