Hirdetés
. Hirdetés

Demokraták a CISPA ellen

|

Az Egyesült Államok Képviselőházának egyes demokratapárti képviselői szerint a felhasználói adatok online gyűjtését és a hatóságoknak való átadását lehetővé tévő új törvény alkotmányos jogokat sérthet.

Hirdetés

Sam bácsi figyel téged?
Sam bácsi figyel téged?

Egyre több amerikai képviselő fogalmaz meg komoly aggályokat egy elfogadás előtt álló új törvénnyel, a Cyber Intelligence Sharing and Protection Acttal kapcsolatban (CISPA). A törvénytervezetet az eredeti tervek szerint ezen a héten kellene szavazásra bocsátani a Képviselőházban.

Támogatói szerint a törvény – amely jelentősen egyszerűbbé teszi az internetszolgáltatók, és az olyan informatikai óriások, mint a Google vagy a Facebook számára, hogy a felhasználóikkal kapcsolatos információkat gyűjtsenek és adjanak át a kormányhatóságoknak – nagyban javíthatja az online hálózatok biztonságát.

A szólásszabadságért, emberi jogokért és adatbiztonságért küzdő civil szervezetek számos alkalommal kritizálták a CISPA-t – amellyel kapcsolatban még a Fehér Ház is megfogalmazta fenntartásait. Ellenzői szerint a jogszabály az online aktivitások széles körű megfigyelését tenné lehetővé, és a kiberbiztonság megóvásának ürügyén túl nagy hatalmat adna a hatóságok kezébe.

Mike J. Rogers, C.A. Dutch Ruppersberger, Bennie Thompson és további tizenhét demokratapárti képviselő közös levélben szólította fel a CISPA támogatóit: válaszolják meg a törvénnyel kapcsolatban megfogalmazott kérdéseiket. A levélírók szerint az új regula „valós és komoly” adatvédelmi aggályokat vet fel.

Thompson, aki maga is a Képviselőház belbiztonsági tanácsának tagja és támogatói szerint elsősorban a CISPA félreérthető, pontatlan szövegezése okozhat problémákat. „A CISPA konkrét korlátozások nélkül lehetővé teszi, hogy (…) a szövetségi kormányzati ügynökségek- köztük a Nemzetbiztonsági Ügynökség (National Security Agency, NSA) szabadon hozzáférhessenek az amerikaiak internetezési szokásaival kapcsolatos információkhoz és gyakorlatilag bármilyen célra felhasználhassák azokat” - olvasható a dokumentumban.

A CISPA, amelynek első változata januárban került a törvényhozás elé, lehetőséget biztosítana az internetszolgáltatóknak arra, hogy folyamatosan monitorozzák és összegyűjtsék azokat a felhasználói információkat, amelyekről úgy gondolják, veszélyt jelenthet a hálózatukra vagy rendszerükre nézve. A törvény azt is megengedné a cégeknek, hogy NSA-hoz vagy más hasonló kormányszervhez továbbítsák az adatokat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.