Hirdetés
. Hirdetés

Deutsch szerint lesz még jobb az európai digitális piac koncepciója

|

"Európai digitális piac - magyar digitális nemzet" címmel vitatkoztak neves meghívottak az Infotér sátorában ma Tusnádfürdőn.

Hirdetés

Deutsch Tamás, az internetes nemzeti konzultációért felelős miniszterelnöki biztos, Biró Albert, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács alelnöke, Kövesi Gabriella, a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács elnöke és Krénusz Kornél, az MVM Net vezérigazgatója válaszolt Soltész Attila, az Infotér elnökének kérdéseire.

Hirdetés

Az egységes európai digitális piac (Digital Single Market, rövidítve: DSM) témáját illetően Deutsch Tamás úgy gondolja, hogy azon uniós vezetők, akik a jelenleg ismert koncepcióját vitára bocsátották, nincsenek tisztában azzal, hogy mekkora is az unió versenyképességi lemaradása, már nem csak Észak-Amerikához vagy Japánhoz képest, hanem akár Kínához képest is. A miniszterelnöki biztos szerint ha a koncepció lényegét egyetlen mondatban kellene összefoglalni a korrektség szándékával, akkor az így hangzana: az e-kereskedelmet kell fejleszteni, ha az unió fejlődni akar.

"Nincs ebben a sátorban, aki ezzel egyetértene" -- mondta Deutsch, aki nem csodálkozna, ha a koncepciónak hamarosan megszületne 2.0-ás, majd a 3.0-ás változata, és így eljutna abba az állapotba, hogy érdemi vitát lehessen róla folytatni. Megemlítette, hogy a szabályozások -- uniós, tagországi -- viszonyát és összefüggéseit is ki kell dolgozni, mert a hatáskörök jelenlegi elosztása nem mondható tökéletesnek.


A Digitális Nemzet Fejlesztési Tervvel kapcsolatban Deutsch Tamás hangsúlyozta, hogy az élet megint eldöntött valamit: a 18 és 30 közötti fiatalok egészen másként gondolkodnak az internetről, mint 10 évvel ezelőtt. A fejlődés extenzív szakasza lezárult, most az intenzív szakaszt éljük -- vagyis a rendszeren belüli dolgokkal kell, az internetet használókkal elsősorban foglalkozni. Az általa vezetett internetes nemzeti konzultáció, az IntenetKon során szerzett tapasztalatairól szólva elmondta, hogy van értelme megkérdezni az emberek véleményét. A szakemberek által nagy magabiztossággal megjósolt válaszeloszlások ugyanis nem látszanak megvalósulni több kérdés esetében, mert az emberek számos kérdésben másként látják a dolgokat, mint ahogyan az előre vélhető volt.


Deutsch bejelentette, hogy eddig 20 ezren válaszoltak az InternetKon kéréseire. Mint ismeretes, az InternetKont még két hónappal meghosszabbították, tehát október végén zárul le majd a konzultáció időszaka.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.