Hirdetés
. Hirdetés

Digitális átállás: perben az Antenna Hungária és az NHH

|

Megtámadja az Antenna Hungária a Nemzeti Hírközlési Hatóság, a műsorszóró vállalatot súlyosan elmarasztaló és 40 millió forintos bírsággal sújtó határozatát.

Hirdetés

Pataki Dániel, az NHH elnöke múlt héten sajtótájékoztatón jelentette be: a hatóság 40 millió forintos bírságot szabott ki az országos földfelszíni digitális platform üzemeltetőjére, az Antenna Hungária Zrt.-re a digitális átállás kapcsán tapasztalt eddigi elmaradások miatt.

Az NHH Tanácsának helyzetértékelése szerint ugyanis annak ellenére, hogy az utóbbi hónapokban jelentősen kibővült a földfelszíni digitális televíziózás műsorkínálata, elindult a kedvezményes vevődekóder értékesítés és a kommunikációs kampány, a legkritikusabb sikertényezőknél, azaz mind a tartalom, mind a hozzáférési eszközök, mind pedig a tájékoztatás területén komoly hiányosságok voltak, illetve vannak még ma is. A bírságolás mellett az NHH Tanácsa 8-, 15-, illetve 30 napos határidők megadásával felszólította az Antenna Hungáriát, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a jogszerű, a hatósági szerződésben foglaltaknak megfelelő állapot eléréséhez.


Az Antenna Hungária ezt az érvelést azonban nem fogadja el, ezért a határozatot bíróság előtt támadja meg és hivatalosan is kérvényezi az NHH-tól és a GVH-tól hatósági vizsgálat megindítását a televíziós műsorterjesztő platformok közötti versenyt torzító helyzet kapcsán. Az Antenna Hungária szerint a cégcsoport a nehézségek ellenére is minden tőle telhetőt megtett, illetve a jövőben is megtesz a magyar digitalizációs folyamat érdekében. Ugyanakkor az AH szerint a hatóság egyáltalán nem vette figyelembe a Hatósági Szerződés aláírását követő, világgazdasági válság okozta pénzügyi, gazdasági és piaci környezetben bekövetkezett alapvető változásokat. Ezen túlmenően, a határozat nem veszi kellőképpen figyelembe az Antenna Hungária által a kötelezettségek kapcsán elért eredményeket és túlteljesítéseket. Továbbá a határozat nem tér ki a domináns fizetős platformok és a közelmúltban indult digitális földfelszíni platform között tapasztalható, versenyt torzító körülményekre.

Az AH azt is közölte, hogy "a külső segítség hiánya ellenére" 2009. tavasz-nyár folyamán meg tudott állapodni a legnézettebb kereskedelmi csatornákkal (RTL Klub, TV2), valamint a Magyar Televízióval a digitális platformhoz történő csatlakozásukról. Az Antenna Hungária csoport a platform promóciója kapcsán a vállalásait 2009 során túl is teljesíti. Kizárólag a tartalomkínálat megjelenését követően indulhatott el a MinDig TV nagy volumenű kommunikációs kampánya. Az AH már az idén több mint 700 millió forintot költ a digitális platform népszerűsítésére, amely a hatósági szerződésben a teljes digitális átállás időszakára vállalt összeg többszöröse A legnézettebb tartalmak megjelenése a platformon, valamint a kommunikációs kampány elindítása kedvező hatással volt a készülék árakra, valamint a DVB-T MPEG-4 integrált televíziók és dekóderek keresletére. A kedvezményes dekódervásárlási konstrukció elindításával - amelynek keretében a havi törlesztőrészlet mindössze 715 forint - az anyagilag hátrányos helyzetben lévő állampolgárok számára is megnyílt a szolgáltatás vételének lehetősége. 2009 augusztus végén, két hónappal a platform tartalommal való feltöltését követően már a háztartások több mint másfél százaléka rendelkezett DVB-T adások megjelenítésére képes eszközzel, ezek többsége HD-ready vagy full-HD integrált televíziókészülék. Tehát az AH szerint a digitális földfelszíni televíziós platformot az utóbbi hónapokban sikerült kimozdítani a holtpontról, ezáltal megkérdőjelezhetetlenné téve a DVB-T létjogosultságát hazánkban, amellyel a digitális földfelszíni televíziós átállás folyamata visszafordíthatatlanná vált.

A vita előzményei

Az NHH és Antenna Hungária 2008 szeptemberében írta alá a hatósági szerződést öt földfelszíni digitális televízió és az egy VHF sávi rádióműsorszóró-hálózat üzemeltetési jogosultságáról. A hatóság a földfelszíni digitális átállás körülményeit, a 2008-as pályázat nyertesével, az Antenna Hungária Zrt.-vel kötött hatósági szerződésben foglalt kötelezettségek és vállalások teljesülését a szolgáltatás tavaly év végi beindításától kezdve fokozott figyelemmel kíséri.

A kötelezettségek és a vállalások ellenőrzése után az NHH Tanácsa 2009 márciusában az Antenna Hungária, illetve a tulajdonában lévő Antenna Digitális Televízió, illetve Rádió Műsorterjesztő Kft., (ADTM, ADRM) társaságokat a kötelezettségek teljesítésére és a jogszabályoknak megfelelő magatartás tanúsítására hívta fel. Májusban és júliusban a felhívásokban foglaltak teljesülésének vizsgálata során - figyelembe véve a Magyar Rádió, valamint a Katolikus Rádió beadványaiban foglalt problémákat is - az NHH jogalkalmazási eljárásokat indított mind az ADTM, mind az ADRM ellen. Az NHH közlése szerint a jogalkalmazási eljárások mindegyikébe bevonta a tulajdonos Antenna Hungáriát is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.