Hirdetés
. Hirdetés

Digitális tévé közel 1,1 millió háztartásban

|

Magyarországon tizenhatezerrel, 1,083 millióra bővült a digitálisan televíziózó háztartások száma szeptemberben - derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság ma közzétett gyorsjelentéséből.

Hirdetés

A gyorsjelentés a tizennégy legnagyobb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatásra épül és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 80-85 százalékát fedi le. Az NHH becslései, illetve korábbi felmérései szerint a közel 3,8 millió magyarországi háztartás közül mintegy hárommillióban van valamilyen előfizetéses televíziós szolgáltatás. A fennmaradó közel 800 ezer háztartásban a tető- vagy szobaantennával szabadon fogható analóg és digitális földfelszíni sugárzású műsorokat, vagy ingyenesen elérhető műholdas adásokat néznek.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók szeptember végén összesen 2,459 millió előfizetést tartottak nyilván, 8 ezerrel kevesebbet, mint egy hónappal korábban.

Szeptemberben a vizsgált körben a digitalizáltság 43,5 százalékról 44,0 százalékra emelkedett. Ugyanekkor az előfizetői körön belül 8 ezerrel 1,376 millióra csökkent az analóg előfizetéssel rendelkezők száma.

A digitális előfizetéseken belül 10 ezerrel 347 ezerre nőtt a kábeltelevízióra, vagy IPTV-re előfizetők, és 6 ezerrel 736 ezerre emelkedett a műholdas szolgáltatást igénybe vevők száma. Szeptemberben a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint az előfizetéssel rendelkező háztartásokon belül 13,7 százalékról 14,1 százalékra nőtt a digitális kábeltévére, vagy IPTV-re előfizetők aránya, míg a műholdas előfizetéssel rendelkezők részesedése 29,8 százalékról 29,9 százalékra emelkedett, az analóg kábeltelevíziós szolgáltatás részesedése pedig 56,5 százalékról 56,0 százalékra csökkent.

A műholdas szolgáltatásokat a gyorsjelentés teljes körűen lefedi - ide sorolva az Antenna Hungária (AH) által működtetett vezeték nélküli szolgáltatást is. Ebben a szegmensben az előfizetők száma szeptemberben 730 ezerről 736 ezerre nőtt. A piacvezető DIGI részesedése 54,3 százalékról 53,3 százalékra, a UPC-é 25,1 százalékról 24,9 százalékra csökkent, a Magyar Telekom pedig 15,3 százalékról 16,5 százalékra növelte részesedését.

A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások - kábeltelevízió és IPTV - piacán az összes előfizetés 75-80 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma szeptemberben 1,721 ezerről 1,723 ezerre nőtt, ezen belül az analóg előfizetések száma 1,384 millióról 1,376 millióra csökkent, míg a digitális előfizetések száma 337 ezerről 347 ezerre nőtt. A vezetékes szolgáltatások esetében a piacvezető UPC részesedése 35,8 százalékra csökkent (augusztusban 36,3 volt), a második Magyar Telekom részesedése 20,9-ről 21,2 százalékra, a harmadik DIGI-é pedig 11,1 százalékról 11,6 százalékra nőtt.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók között - valamennyi szolgáltatást figyelembe véve - a UPC a piacvezető, de részesedése az egy hónappal korábbi 33,0 százalékról 32,5 százalékra csökkent. A második DIGI piaci része 23,9 százalékról 24,1 százalékra emelkedett, míg a harmadik Magyar Telekom (T-Home) 19,2 százalékról 19,8-ra növelte részesedését.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.