Hirdetés
. Hirdetés

Drónfejlesztés Európában

|

Németország, Franciaország és Olaszország közösen fejleszt pilóta nélküli repülőgép fejlesztésébe - jelentette be a német kancellár és a francia államfő kedden Berlinben a német-francia kormánykonzultáció után.

Hirdetés

Az európai drónok új nemzedékének kifejlesztése erősíti a technológiai függetlenséget és információs függetlenséget is. A drónok által készített felvételek "hatalmat jelentenek" - emelte ki Francois Hollande francia köztársasági elnök a német kancellárral, Angela Merkellel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Hirdetés

Aki képet tud alkotni egy adott helyzetről, az cselekedni is tud, és az EU az új fejlesztés révén ennek a képességnek a birtokába jut - hangsúlyozta Francois Hollande. Hozzátette, hogy a drónfejlesztési projekt az uniós politikai és ipari együttműködés "szép példája".

Angela Merkel kiemelte, hogy az eszköz ugyan elsősorban felderítésre szolgál, de parlamenti felhatalmazás alapján fegyverekkel is felszerelhetik majd.

A német és a francia kormány legtöbb miniszterének együttes ülésén elfogadott terv szerint Németország, Franciaország és Olaszország az idén hivatalos megállapodást köt a drónfejlesztésről és elkészítik az első tanulmányt a közös vállalkozás végrehajtásáról. A drónok új nemzedékét a 2020 és 2025 közötti időszakban fejlesztik ki.

A német és a francia kormány 1963 óta tart félévente kormánykonzultációt. A keddi tanácskozáson egy sor további programról is megállapodtak. Ezek nemcsak a németek és franciák javát szolgálják, hanem az Európai Unió egészének érdekeit is - emelte ki Angela Merkel a tájékoztatón.

A két kormány tovább folytatja intenzív együttműködését az ukrán válság békés rendezése céljából, és a lengyel kormánnyal együttműködve készítik elő a júniusi uniós csúcsot, amelynek témája a közös biztonság- és védelmi politika megerősítése - áll a konzultációról kiadott közleményben.

 

Közösen törekednek egyebek között arra is, hogy sikeres legyen az év végén megrendezendő párizsi ENSZ-klímakonferencia. Ennek a célnak a szolgálatába állítják a petersbergi klímadialógus nevű tanácskozást is, amelyet Merkel és Hollande részvételével tartanak meg májusban.

A berlini és a párizsi vezetés együttműködése az uniós integráció motorja és világpolitikai tényező, de a mindennapokban is érezhető eredményekre vezet - mondta Francois Hollande, rámutatva, megállapodtak egyebek mellett abban, hogy a Franciaországban élő német nyugdíjasok Franciaországban adózhatnak járandóságuk után.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.