Hirdetés
. Hirdetés

Dugók és balesetveszély - mire figyeljünk karácsonykor

|

Karácsony előtt megnövekszik az utak forgalma és nem ritkák a 30-40 perces torlódások sem.

Hirdetés

A téli hónapokban különösen fontos az optimális útvonaltervezés, mivel a csúszós utak és a csapadékos időjárás következtében jelentősen lelassul a forgalom. Mindez a karácsony előtti vásárlási hullámokkal párosulva fokozott balesetveszélyt jelent, hiszen ebben az időszakban akár 20 százalékkal is megnövekszik a közúti forgalom, és zsúfolásig telnek az utak a nagyvárosokban. A közlekedési adatok elemzésével foglalkozó Best Way Traffic Kft. szakértője szerint ebben a helyzetben a kulcs a kellő tervezés és a megfelelő vezetési stílus kiválasztása.

Hirdetés

A karácsony előtti hetekben több tényező is nehezíti a közúti közlekedést. A téli időjárás miatt jelentősen romlanak a látási- és útviszonyok, ami a forgalom lassulásához vezet: mintegy 6 százalékkal csökken a járművek átlagsebessége ebben az időszakban. Míg esőzést követően közel 10 százalékkal romlik az utak járhatósága, addig havazás esetén ez az érték már 20 százalék, ónos esőt követően pedig mintegy 60 százalék. Számolni kell ilyenkor a megnövekedett féktávolsággal és a látási viszonyok romlásával is, ami fokozott odafigyelést igényel a sofőrök részéről, hiszen a csúszós úton akár egy kisebb hiba is balesethez vezethet.

Míg az ünnepek előtt főként a kamionforgalom lepi el az útvonalakat, addig az ünnepek alatt jellemzően a kiskereskedelmi áruszállítók és a személygépkocsik. Mivel a legtöbben decemberre hagyják a nagy karácsonyi bevásárlásokat, ezért közvetlenül az ünnepek előtt ugrásszerűen megnő a személygépjárművek száma az utakon. Az adventi hétvégéken a nagyobb városok szinte bedugulnak, a bevásárló központok és főbb csomópontok környékén rendszerint lehetetlen parkolóhelyet találni. Ilyenkor gyakoribbak a koccanásos balesetek, amik torlódást okoznak, és mindez tovább nehezíti a közlekedést.

„Az ünnepek előtt és alatt is kiemelten fontos az útvonal pontos megtervezése. Ma már könnyen elérhetőek olyan online rendszerek, amelyek valós időben mutatják a forgalmi adatokat, és ezek ilyenkor felértékelődnek. Adataink szerint az első téli havas munkanapokon nem ritkák az akár 30-40 perces torlódások, ezért ajánlott indulás előtt tájékozódni az adott útszakasz járhatóságról, esetleges zsúfoltságáról, hogy a lehető legoptimálisabb körülmények között jussunk el az úticélunkhoz”- mondta el Szvétek Ferenc, a Best Way Traffic Kft. szakértője.

 

Fontos, hogy mindig tartsuk a megfelelő követési távolságot, hogy a téli útviszonyok mellett is biztonságosan és balesetmentesen közlekedjünk. Még a fagyok beállta előtt feltétlenül váltsunk téli gumira, illetve a nehezebben járható utakon szükség esetén használjunk hóláncot. A korai sötétedés miatt a fényviszonyok is romlanak, ezért célszerű mindig kivilágított járművel közlekedni. Fokozottan figyeljünk egymásra és különösen a gyalogosokra.

„A forgalom tehát lényegesen nagyobb és lassabban haladó lesz, így mindképpen több dugóra kell számítani az ünnepek előtt és alatt. A vezetési stílusnak azonban téli üzemmódban kell maradnia az „ünnepi őrületben” is, és inkább útvonaltervezéssel, átgondolt szervezéssel próbáljunk gyorsabban végezni a bevásárlással, de semmi esetre sem kapkodással és hirtelen manőverekkel, amelyek akár balesetet is okozhatnak” - tette hozzá Szvétek Ferenc.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.