Hirdetés
. Hirdetés

E-közigazgatási rendszert adtak át Egerben

|

Az elektronikus közigazgatási rendszer leegyszerűsíti és megkönnyíti a lakosság ügyintézését és a Polgármesteri Hivatal munkáját.

Hirdetés

Az országban az elsők között valósult meg e-közigazgatási rendszer Egerben, amelyet Dr. Nagy Imre polgármester és Czibók Zoltán, a HP Magyarország üzletág igazgatója adott át. Ez év februárjában megtörtént a megújult városi portál és az elektronikus ügyintézést lehetővé tevő e-közigazgatási portál üzembe helyezése, a mai naptól pedig sor került az év elejétől már éles adatokkal üzemelő teljes informatikai rendszer végső átadására.

A projekt kiemelkedő fontosságú, hiszen egy teljes kistérség lakossága számára kézzelfogható eredménye az EU támogatásoknak. Az elektronikus közigazgatás EU-s irányelveinek és szabályozásainak ilyen magas szintű megvalósítása magyarországi és európai viszonylatban is élenjáró eredmény. Eger városa úttörő szerepet vállalt a közigazgatási szolgáltatások megújításában, s ezáltal vonzó befektetési térséggé vált.

A fejlesztések eredményeképpen a polgármesteri hivatal működése is könnyebbé és egyszerűbbé vált: a belső háttérrendszerek által támogatott hivatali munkában nőtt az ügyek érdemi kezelésére fordítható idő, a belső folyamatok letisztultabbá váltak. A projektben alkalmazott informatikai infrastruktúra olyan léptékű technológiai előrelépést jelent a Hivatal számára, amelynek eredményeként a jelenlegi informatikai háttér az üzleti szféra szintjére fejlődött. A siker záloga a HP magas szakmai kompetenciát képviselő csapatának és Eger államigazgatási tapasztalatának sikeres ötvöződése volt.

A megújult portál a város mindennapi életével kapcsolatos eseményeken és turisztikai információkon túl lehetőséget teremt arra, hogy az állampolgárok bizonyos ügyeiket elektronikus úton intézhessék. Az induláskor tíz ügyet lehet teljesen elektronikusan intézni, de ezek száma folyamatosan bővülhet, mert a rendszer tartalmazza a fejlesztéshez szükséges fejlesztőeszközt.

Ahhoz, hogy valaki elektronikusan ügyet indíthasson, a portálon keresztül kezdeményeznie kell a regisztrációt, amelyhez mindössze egyszer kell az Okmányirodába személyesen befáradnia. A rendszer a hivatalban telepítendő számítógépeken kívül elérhető lesz nyilvános terminálokról is, amelyek lehetővé teszik az otthon vagy munkahelyen számítógéppel nem rendelkező lakók és vállalkozások számára is a magas szintű szolgáltatások igénybe vételét.

Az E-közigazgatási rendszer másfél éves kemény munka volt a hivatal számára, melynek a projekt lezárultával sincs vége, mert a rendszert tovább lehet és kell bővíteni. A rendszer segítségével átláthatóbbá, ellenőrizhetőbbé válnak a hatósági munkák, egyszerűsödik az ügyintézés, rövidül egy-egy ügyre fordított idő. A lakosság nyomon követheti az elektronikusan elindított ügyeinek "élettörténetét".

Amint a törvényi szabályozás lehetővé teszi, a rendszer csatlakozhat a Központi Ügyfélkapuhoz, melynek köszönhetően egy helyen lehet majd kezelni az országos és helyi jellegű ügyintézést.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.