Hirdetés
. Hirdetés

E-mail beépített önmegsemmisítővel

|

A Vanish segítségével olyan titkosított elektronikus üzeneteket hozhatók létre, amelyek 8 óra után megsemmisítik önmagukat.

Hirdetés

"Ez az üzenet 10 másodpercen belül megsemmisül". A mondat nagyjából a Mission Impossible sorozat minden részében elhangzott, s azóta szinte szállóigévé vált. Mint oly sokszor, most is egy film ihlette meg a kutatókat, aminek köszönhetően ma már bárki gyárthat önmegsemmisítő elektronikus üzeneteket.

 

 



A Washington Egyetem mérnökei ugyanis egy olyan titkosítási metódust dolgoztak ki az interneten szálingózó adatok számára, amellyel azok egy bizonyos idő után megsemmisítik önmagukat. A Vanish technológia használata egyszerű. Elég, ha a felhasználó az Egyesült Államokban lévő egyetem oldaláról telepíti az alkalmazást, majd letölt hozzá egy Firefox beépülő modult és már használhatja is.

A titkosításhoz csak ki kell jelöli az érintett szövegrészt, majd a Vanish elküldi azt a felsőoktatási intézmény szerverére. Ezek után már csak onnan lehet elérni, míg a szöveg helyén az eléréséhez szükséges kód marad. Ráadásul ezen adatot csak korlátozott ideig őrzik meg, így 8 óra elteltével nyoma vész az üzenetnek. Ez hasznos lehet olyan információk esetén, amelyeknél nem szeretnénk, hogy a különböző keresőrobotok a nyomukra akadjanak, világ elé tárva azokat.

Előnye, hogy a kényes információk később nem visszakereshetők, illetve nem másolhatók. A Vanish ugyanis nem engedi a szerveren lévő információ duplikációját. Maximum úgy lehet lelopni, ha papírra vetik a titkosított szöveget. Hátránya, hogy 8 órán belül bárki megtekintheti, illetve a fogadó félnél is futnia kell egy Vanish Firefox pluginnak, amely az üzenetben található kódot képes értelmezni.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.