Hirdetés
. Hirdetés

E-útdíj: most a regisztráció csúszik

|

Az e-útdíjról szóló rendelet szerint a fuvarozók mától regisztrálhatták volna járműveiket az Állami Autópálya Kezelő rendszerében, de úgy tűnik, kicsit még várniuk kell.

Hirdetés

Az utdijhirek.hu információi szerint, a rendszer tesztelése még mindig tart, ezért nem biztos, hogy június 20-án megkezdhet a regisztráció. Mindenesetre az ÁAK oldalán a kezdés dátumát átírták június 24-re, de közleményt még nem adtak ki a változásról.

 

Az ügyben a tájékoztatásért felelős vezető elmondta, az informatikai rendszer tesztelése még nem fejeződött be, ezért van szükség arra, hogy esetleg kitolják a kezdés időpontját. Kruchina Vince hozzátette, a szakemberek szerda délután még láttak halvány esélyt arra, hogy az eredeti időpontban mégis elindul a regisztráció, ezzel együtt az Állami Autópálya Kezelő honlapján már az szerepel, hogy 24-étől lehet jelentkezni a fuvarozóknak.

A regisztrációhoz név és jelszó szükséges, valamint a személyes adatok, a számlázáshoz szükséges információk, valamint a gépjármű adatainak megadása. A szakmai szervezetek eleve szűknek találták a rendelkezésre álló időkeretet, így még kevesebb idő, mindössze egy hetük lesz mindenre. A nagyobb fuvarozótársaságok számára viszont jó hír, hogy lehetőség lesz flottás feltöltésre, tehát nem kell minden autót külön regisztrálni.

Mint ismeretes az Állami Autópálya Kezelő Zrt. – a Kormány 2012. szeptember 14-ei határozatában foglaltaknak megfelelően – tavaly szeptember második felében hirdetmény közzétételével induló, gyorsított tárgyalásos közbeszerzési eljárást írt ki az elektronikus díjszedési rendszer hazai kiépítésére.

A legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást tartalmazó ajánlatot a Getronics Magyarország Kft. nyújtotta be, a cég nettó 34,89 milliárd forintos áron vállalta a feladat elvégzését. A tervek szerint a szerződés megkötésre 2012. december 27-én került volna sor, de az ajánlattevők között szereplő T-Systems Magyarország Zrt. előzetes vitarendezési kérelemmel fordult az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-hez (ÁAK), ezért a közbeszerzési törvény előírásai szerint az úgynevezett szerződéskötési moratórium az ajánlatkérői (ÁAK) válaszadás napjával újrakezdődött, azaz az aláírás dátumát 2013. január 2-ára módosították.

A helyzet azonban újabb fordulatot vett mikor a Getronics Magyarország Kft. saját maga kérte a szerződéskötés elhalasztását, mégpedig január közepéig. Lapértesülések szerint az informatikai cég túlvállalta magát, így bizonytalanná vált, hogy, megszületik-e végül a megállapodás.

A hónap közepén újabb rossz hír érkezett a nyertes pályázó Q-Free ASA névre hallgató partnere mégsem kívánt már részt venni a kivitelezésben: ezzel nem szimplán egy alvállalkozóját, hanem kulcsfontosságú referenciaadóját veszítette el a Getronics.

Újabb egyezkedések után - a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium optimista kijelentéseinek ellenére - a Getronics végleg visszalépett a tendertől, többek között azért, mert állításuk szerint: "az egyik versenytársunk az elmúlt időszakban szinte az összes, a projektben részt vevő alvállalkozó partnerünket megkereste, és nyomást gyakorolt rájuk annak érdekében, hogy az együttműködésből visszalépjenek az elektronikus útdíjrendszer tervezett határidőre történő megvalósításának ellehetetlenítése érdekében".

Mikor úgy tűnt, az elektronikus útdíj végleg megbukott, Orbán Viktor miniszterelnök a vásárosnaményi kihelyezett kormányülést követően váratlanul bejelentette: a rendszerépítés és üzembehelyezés állami megvalósításába fognak.

Február végén aztán kiderült az e-útdíj kiépítésével kapcsolatban született kormányhatározat értelmében a rendszer kiépítését a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. koordinálja.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.