Hirdetés
. Hirdetés

Easy Network Kit - elektromos gyalogos

|

A lassú, de megbízható hálózat jobb, mint a "nincs hálózat", de nem értjük, hogy miért nem lehet a valódi sávszélességet feltüntetni a dobozon...

Hirdetés

A közelmúltban teszteltük a Netgear XE104 típusú, az elektromos hálózaton működő Ethernet adapterét. Az ígért névleges, 85 megabites másodpercenkénti átviteli sebességgel szemben "erős izgalmi állapotban" is csak 20 megabitet sikerült belőle kicsikarnunk. Éppen ezért fogadtuk nagy kíváncsisággal a Trust meglepően hasonló megoldását. Az Easy Network Kit az elektromos hálózaton keresztüli adatküldéshez szükséges minimumot, két adaptert és két UTP kábelt tartalmaz a dokumentáción és az 56 bites, DES titkosítás beüzemeléséhez szükséges szoftveren kívül. A szintén 85 megabites sávszélességet ígérő eszközön éppúgy három LED-et találunk, mint a már citált Netgear darabon, ami még véletlen egybeesés is lehetne, de a szolgáltatások listája is gyanúsan megegyező.

Nagy titok nincs a háttérben, valószínűleg ugyanannak a gyártónak az adatátviteli megoldását használják mindketten. A két megoldás ellenben számos pozitív vonásában megegyezik. A telepítés valóban csak annyi, hogy be kell dugni az adaptereket a fali konnektorba, az UTP kábelekkel meg hozzákötni őket a berendezéseinkhez, vagy Ethernet kapcsolóhoz. Így eszményi lehet, ha valahol ideiglenesen kell felállítani gyorsan egy hálózatot, vagy olyan helyeken, ahol vastag falak, vagy az épület műemlék jellege állják útját a fúrásnak, vezetékfektetésnek, vagy a Wi-Fi hálózat rádióhullámainak.

Természetesen annak sincs akadálya, hogy egy meglévő Ethernet hálózat kiegészítéseként működjön, így csatolva új berendezéseket a már meglévő infrastruktúrához. Sajnos a hatótávolság tekintetében nehezen tudunk a gyárilag megadott "200 méterhez" bármiféle kiegészítéssel szolgálni. Az elektromos hálózat frekvenciamodulálásán alapuló technológia néha több fázison és kismegszakítón keresztül is működik, de mivel az irodaházunk elektromos rendszerének felépítése ismeretlen előttünk, így nem értékelhető az az észlelésünk, hogy az egyik konnektorban működött, a másikban már nem.

A végére hagytuk a legizgalmasabb kérdést - miszerint, hogy hogyan teljesít a Trust megoldása a Netgearrel szemben. Sajnos azt kell mondjuk, hogy a beígért, másodpercenkénti 85 megabitnek ez esetben sem jártunk még a közelében sem, de a Netgearnél gyorsabb. A jó öreg, elnyűhetetlen Aida32 hálózati sebességtesztelő modulja segítségével pillanatnyi csúcsnak 29,3 Mb/s-ot sikerült mérni, átlagnak pedig az ehhez igencsak közel álló 28,5 megabitetet másodpercenként. A Trust Easy Network Kit esetében is ugyanaz a verdiktünk, mint a konkurens Netgearnél: a lassúcska, de megbízhatóan működő hálózat is jobb, mint a "nincs hálózat", de nem értjük, hogy miért nem lehet a valódi sávszélességet feltüntetni a dobozon!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.