Hirdetés
. Hirdetés

Egészségünkért dolgoznak a neten

|

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen forrásból szerzik a betegek egészségügyi információikat a neten.

Hirdetés

Egy a napokban megjelent felmérés szerint az internetes felhasználók többsége teljesen hétköznapi dolgokat keres az interneten. Tudni szeretné, hogy milyen időjárást tartogat a holnapi nap, mik az aktuális hírek, hogy állnak a részvények és a gazdaság.

A legolvasottabb hírek között találjuk az egészségügyi, tudományos és technológia témákat is. Sőt a Pew Internet által megkérdezettek kiemelték, szívesen olvasnának még többet a fenti témákból. A tudomány és egészség kapcsolatát felvállaló hazai források is egyre nagyobb teret nyernek. Úgy gondoltuk, hogy érdemes csokorba gyűjteni ezeket is a nem régiben közzétett internetkeresőkkel foglakozó összeállításunkhoz hasonlóan.

origo/LifeNetwork
A hazai portálok közül sokáig az origo büszkélkedhetett a legösszetettebb tudomány és egészségrovattal, amely mára jelentésen átalakult. Az origó stratégái meglátták a témában rejlő lehetőségeket és az év elején elindították a LifeNetwork névre keresztelt multiplatform szolgáltatásukat. A LifeNetwork egy televízió és egy internetes portál házassága, amely jelenleg építi fel azt a tartalmat és közösséget, amely valószínűleg hamarosan az egészség, életmód témában átrendezi az erőviszonyokat.

life_1.jpg


A LifeNetwork a hagyományos hírszolgáltatástól a videós tartalmakig megpróbálja lefedni a teljes vertikumot, közösségépítés területén még nem látszik, hogy mik a tervei az origos veteránoknak, de valószínűleg ezen a területen is komoly fejlesztésekkel rukkolnak majd elő.

Házipatika.com
A hazai egészségügyi témájú oldalak vezérhajója félig meddig révbe ért azzal, hogy a Sanoma felvásárolta az 50 százalékát, s amúgy hatalmas online portfoliójába illesztette. A Házipatika gyakorlatilag a legnagyobb látogatottságú betegoldal, amely a téma minden aspektusát felöleli a betegségekről szóló hírektől a szakértői közösségig. Az oldalon webshop is működik, s a betegek gondjaikat blogok formájában oszthatják meg sorstársaikkal.

hazipatika.jpg


A Házipatika ezenfelül tesztekkel, kalkulátorokkal, laboreredmények értelmezésével is segíti a gyógyulni vágyókat.

Webbeteg.hu
Orvosoktól betegeknek hitelesen, hirdeti az oldal szlogenje, amelynek igyekszik is megfelelni a Házipatika.com legnagyobb vetélytársa. A hagyományos egészségügyi oldal tesztekkel, gyógyszerkeresővel, programajánlóval, jogi esetekkel és rengeteg információval igyekszik többet és jobbat nyújtani a többi hasonló oldalnál.

webbeteg.jpg


A közösség építést itt fórumok teszik lehetővé, ahol a betegek egymással is megbeszélhetik problémáikat. A közösségépítés láthatóan itt sem halad a leggyorsabban.
 
Videoklinika.hu
Ismert televíziós szakemberek által megálmodott oldal, amely láthatóan a videós tartalmak fontosságát tartja elsődlegesnek. Ennek ékes bizonyítéka az a több mint 4000 video, amely gondosan rendszerezve megtalálható az oldalon. A betegségekkel kapcsolatos videókon kívül egy hatalmas betegség adatbázist és egy gyógyszeradatbázist is használhatnak az idelátogatók.

videoklinika.jpg


Látható jelei vannak a közösségépítésnek is, de a blogok és a fórumok látogatottsága nem túl jelentős. Az oldal erőssége a szakértőkben rejtőzik. A nagyszámú szakértő videó-fogadóórája egyedi kezdeményezés a hazai egészségügyi oldalak között.

Várószoba.hu
A Várószoba fejlesztő más nézőpontból építik oldalukat, mint a többiek. Itt a betegcsoportok és közösségek gondosan felépített rendszere segíti a betegek egymás közti kommunikációját. A betegtörténetek szépen gyülekeznek a különböző témakörökben, s ezzel egyidejűleg épülnek fel a hasonló problémákkal küzdők kisközösségei. Az oldal üzemeltetői már most is több ritka probléma tekintetében is jó tanácsokkal tudják ellátni az ideérkezőket, s az oldal szakmai blogját egy elismert webmedicina szakértő viszi.

varoszoba.jpg


A Várószoba.hu lehetőségei elég nagyok, hiszen gyűjtőhelyévé válhat a hazai betegközösségeknek, s így akár a legnagyobb aktív betegközösséget építheti fel itthon.

A hazai egészségügyi oldalak kínálata elég sokszínű, a betegek ezeken a helyeken a legtöbb információt megtalálhatják problémáikra, speciális tanácsokat kérhetnek a szakértőktől, sőt saját történeteiket is közzé tehetik. A hivatalos szakértők és cikkek mellett egyre fontosabbnak látszik a felhasználók által generált hasznos, szakmailag ellenőrzött tartalom megjelenése, hiszen a betegeknél senki sem tudja hatékonyabban felhívni a többi beteg figyelmét a mindennapos gondjaikra, egy jó gyógymódra, vagy egy hatékony kezelésre.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.