Hirdetés
. Hirdetés

Egy kábel mind helyett: jön a Thunderbolt 3

|

A Intel beépíti CPU-jaiba a Thurnderbolt 3-at, és felszabadítja a specifikáció jogait, ami hatalmasat lökhet a szabvány népszerűségén.

Hirdetés

Az Intel álma, hogy egy kábellel helyettesítsen minden mást, a héten nagyot lépett a megvalósulás felé. A cég bejelentette, hogy integrálja a Thunderbolt 3-at jövendő CPU-ibe, és ami még fontosabb, az eddig hét lakat alatt őrzött protokollt ingyen és bérmentve felkínálja a világnak.

A jogok váratlan felszabadítása fontos lépés a szabvány történetében. A Thunderbolt 2009-ben Light Peak néven jött a világra, de eleinte drága optikai kábelen futott. Az Apple, amely régóta küzd a kábeldzsungel ellen, társult az Intellel, hogy kidolgozzanak egy olcsóbb, rézkábeles megoldást: így született meg a Thunderbolt, ami 10 Gbps-et tudott. A Thunderbolt 2 ezt két csatorna kombinálásával felvitte 20 Gbps-re.

Azonban az USB-vel, a PCIe-vel és más ipari szabványokal ellentétben a Thunderbolt szabadalmazott specifikáció maradt - az Intel szerint csak azért, hogy elejét vegyék a fejlesztést lassító vitáknak.

Az Apple zárt ökoszisztémáján kívül azonban kevés PC gyártót érdekelt az Intel ajánlata. A Thunderbolt még rézkábellel is drága volt. És miután az Intel birtokolta a protokollt, és ő szállította a lapkát, sokan attól féltek, hogy a beetetést követően durván árat emel.

Az sem segítette a Thunderboltot, hogy az Intel saját USB spin-offja az USB 3.1-el 10 Gbps-re fejlődött, lehetővé tette a laptopok töltését az USB-Power Delivery-n, és támogatta a DisplayPort kapcsolatot külső monitorok meghajtásához.

A vesztésre álló játszmát az Intelnek az a döntése fordította meg, amellyel a Thunderbolt 3-at az USB-C "szülő-halmazává" tette. Ez azt jelentette, hogy a Thunderbolt 3-mal felszerelt laptopok mindent tudnak, amit az USB-C, és azonkívül még egy csomó mást is, a Thunderbolt sebességhatára pedig 40Gbps-re nőtt.

Már csak egy bökkenő maradt: a Thunderbolt 3 lapka 5-8 dollárba került, és sokat fogyasztott. Azzal azonban, hogy a CPU-ba bekerül a Thunderbolt, az Intel szerint az ára és a teljesítményigénye is csökken, a jogvédelem feloldásával pedig más gyártók is ráállhatnak a Thunderbolt lapkák gyártására, ami tovább növeli a szabvány terjedési sebességét.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.