Hirdetés

Egy kormányrendelet miatt megszűnik a 2. tárcsahang

|

Egy kormányrendelet értelmében megszűnik az úgynevezett második tárcsahang, amit a belföldi vagy nemzetközi számok hívásakor szoktunk hallani. Emiatt sürgősen át kell nézetni az ország teljes területén a vezetékes vonalra kötött faxokat, riasztókat, távfelügyeleti rendszereket.

Hirdetés

Idén szilveszterig, de egyes területeken már hamarabb (a Magyar Telekomnál várhatóan "Mikulásig") végképp búcsút kell mondanunk a távhívások tárcsázásánál hallható második tárcsahangnak - hangzott el egy mai sajtótájékoztatón, amit a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnökhelyettese, Mátrai Gábor tartott közösen az Invitel és a Magyar Telekom képviselőivel. (Az eseményen eredetileg a UPC képviselője is részt vett volna, ám ő végül nem érkezett meg a tájékoztatóra.)

Bejelentésük lényege, hogy 2010. december 31-ig fokozatosan megszűnik a hagyományos vezetékestelefon-hálózatokban a 06-os belföldi, valamint a 00-ás nemzetközi előtétszám hívása után több helyen máig alkalmazott búgó hangjelzés.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a hírközlési és média biztos, valamint a három vezetékes szolgáltató emiatt azt javasolják az érintetteknek, hogy ellenőrizzék a telefonvonalon keresztül használt egyéb eszközeik (pl. betárcsázós, dial-up) modemek, faxkészülékek, telefonalközpontok, riasztóberendezések, távfelügyeleti rendszerek) beállítását, hogy azok ne várjanak feleslegesen a hívások alkalmával a 06 és 00 előtétek után a megszűnő második tárcsahangra.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság illetékesei, valamint a jelenlévő szolgáltatók képviselői a Computerworld kérdésére azt mondták: az átállás szolgáltatónként körülbelülül néhány tízmillió forintba került. Konkrét üzleti hasznot a váltás nem hoz - ismerték el -, ha csak azt nem tekintjük annak, hogy egyes állítások szerint a készülékekkel ezentúl talán valamivel gyorsabban tudunk hívást kezdeményezni, mint eddig. (Ennek ellentmondani látszik, hogy mostanáig is lehetséges volt a második tárcsahang megvárása nélkül tovább tárcsázni.)

A készülékek felemelésekor hallható első tárcsahang viszont nem szűnik meg, bár a hatóságnak hosszú távon ez a terve.

Újra kell tanulni a telefonálást

A változással több évtizedes telefonálási szokásainkon kell változtatni. A második tárcsahang bevezetését ugyanis 1964-ben a belföldi és nemzetközi távhívás lehetővé válása indokolta. A helyi telefonközpontok nem voltak felkészítve hosszabb számok tárolására, ezért a 06 belföldi, majd 1972-től a 00 nemzetközi (külföldi) előtét tárcsázását követően egy újabb, úgynevezett második tárcsahang jelezte a belföldi, illetve nemzetközi távhívó központra történt sikeres kapcsolódást. Csak ezt követően kezdhette el az előfizető betárcsázni a hívószámot.

A hagyományos, helyhez kötött vezetékestelefon-hálózatokon mindmáig fennmaradt a második tárcsahang, az újonnan létrehozott digitális hálózatok többsége esetében mint például a kábeles, illetve mobilhálózatokon azonban ez eleve nem volt szükséges, így ott nem is alkalmazták. Az NMHH tájékoztatása szerint a hagyományos telefonközpontokban végbement technológiai fejlődés ma már sehol nem indokolja a távhívó előtétszámok után hallható (második) tárcsahang fenntartását, ezért jogszabály is kötelezi a szolgáltatókat annak 2010. december 31-ig történő megszüntetésére.

Erről az elektronikus hírközlő hálózatok azonosítóinak nemzeti felosztási tervéről szóló 164/2005. (VIII. 16.) kormányrendelet 1. számú melléklet 4. ?Tárcsázási eljárások" című pontja rendelkezik. E szerint a ?helyhez kötött telefonhálózatokban a belföldi és nemzetközi előtét után a központ második tárcsahangot adhat. A második tárcsahang 2010. december 31-ig alkalmazható".

Az átállás nem érinti a mobil- és kábelhálózatokból indított hívásokat. A megszüntetéssel kapcsolatos fogyasztói kérdésekre a szolgáltatók ügyfélszolgálatain adnak választ.

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.