Hirdetés
. Hirdetés

Egy nap a virtualizáció jegyében

|

Szeptember 10-én a szerver- és storage-virtualizációban elért eredményeiről számol be az IBM, gyakorlati bemutatóval. (x)

Hirdetés

Az IBM Magyarország partnereivel, az Intel Magyarországgal és a Vmware-rel közös konferenciát rendez virtualizáció témában az Európa Kongresszusi Központban. A kérdés most különösen aktuális, mert a csillagokba szökő energiaárak és a környezetvédelemmel kapcsolatos megfontolások miatt a cégek egyre többet tesznek adatközpontjaik energiafogyasztásának lefaragásáért, és a virtualizáció jelentős energiamegtakarítást tesz lehetővé. Az infrastruktúra működésének optimalizálása, vagy ha úgy tetszik kizöldítése összetett folyamat, amelyre az IBM öt lépésből álló módszertant dolgozott ki. A folyamat a feltárással és a tervezéssel indul. Az első fázisban az érdeklődő akár ingyenes webes eszközökkel is felmérheti, mennyire hatékony az energiafelhasználása. A további lépéseknél tanácsadók és a virtuális valóságot segítségül hívó modellező környezetek is rendelkezésre állnak. A következő két szakaszban az IBM a meglévő szerverek konszolidálását, az IT infrastruktúra virtualizálását hajtja végre, és az energiafogyasztást racionalizáló rendszerfelügyeletet alakít ki.

A gyártó tavaly tavasszal jelentette be Big Green Project néven futó programját, amelynek keretében évi 1 milliárd dollárt fordít kimondottan környezetbarát technológiák fejlesztésére. Ennek eredményeként olyan portfóliót alakított ki, amelyben hardver és szoftvertermékek, valamint szolgáltatások sora támogatja az intelligens erőforrás-kihasználást, a fejlett energiafelügyeletet megvalósító infrastruktúra kialakítását. Mind a Forrester, mind a Gartner szerint ez a jelenlegi legátfogóbb ilyen kínálat a piacon.

Ezen a zöld palettán olyan hardverek találhatók, mint az IBM Power6 processzorára épülő System p szerverek. Ezek a tavaly bejelentett, 4,7 GHz-es, kétmagos lapkák - a hűtést is beleértve - változatlan energiafogyasztás mellett megduplázták a korábbi nemzedéket képviselő Power5-ös processzorok teljesítményét.

A szervervirtualizáció rendkívül hatékony eszköz lehet az energiafogyasztás csökkentésében, mivel segítségével a vállalat csökkentheti a fizikai kiszolgálók számát. Az energiafogyasztás tekintetében ugyanis nincs számottevő különbség egy 100 és egy 15 százalékos erőforrás-kihasználtság mellett működő szerver között. Más szóval a csak részben és a teljes egészében kihasznált kiszolgáló üzemeltetésének költsége közel azonos lesz.

Az IBM Tivoli rendszerfelügyeleti megoldása képes a virtuális szerverek működés közben történő, dinamikus átcsoportosítására. Az alacsony kihasználtságú processzorok és más erőforrások a terhelés függvényében teljesen felszabadíthatók és átmenetileg kikapcsolhatók. A Tivoli emellett olyan monitorozó eszközöket is tartalmaz, amelyek processzor, rendszer és szekrény szintjén is képesek követni a tényleges erőforrás-kihasználást és energiafogyasztást. Ennek alapján egy nagyvállalaton belül is pontosan eloszthatók az üzemeltetési költségek az egyes üzletágak és részlegek között.

Az IBM Power Configurator és Power Executive szoftvere a System p szervercsalád energiafogyasztását teszi még alacsonyabbá. Az ingyenes alkalmazás figyeli a szerver erőforrásainak kihasználtságát, a hardverelemek és a környezet hőmérsékletét. A beállított küszöbértékeknek megfelelően változtatásokat hajt végre, például processzorokat kapcsol ki és be, illetve módosítja a hűtőventilátorok fordulatszámát.

Az adatközpont kizöldítésének folyamatában az ötödik lépés a hűtés hatásfokának javítása. Az IBM ezen a téren is több újítást vezetett be. A Rear Door Heat eXchanger például a szerverszekrényekre szerelhető, vízhűtéses hátlap, amely 60 százalékkal is csökkentheti a rendszerek által kisugárzott hő mennyiségét. Az IBM Data Center Stored Cooling pedig éjjel, amikor olcsóbb a villanyáram és a kültéri tározóból nyert víz is alacsonyabb hőfokú, lefagyasztja azt, hogy napközben a jégen keresztül vezetett vízzel hűtse a rendszereket.

A szeptember 10-i konferenciának hallgatói az IBM újdonságain túl megismerhetik az Intel és a VMware legújabb kapcsolódó fejlesztéseit is, illetve bepillantást nyerhetnek a három vállalat együttműködésének eredményeibe, illetve közös megoldásaiba is.

Emellett érdekes témának ígérkezik az egységes storage kezelés virtualizációval. Lényege, hogy több különböző gyártó eltérő tulajdonságokkal és szolgáltatásokkal bíró termékei számára biztosít egy közös kapcsolódási felületet a szerverhez, így az egységesen tudja kezelni őket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.