Hirdetés
. Hirdetés

Egyelőre nem hozott nagy áttörést a böngészőválasztó

|

Magyarországon is felkínálja a Microsoft a Windows operációs rendszerein a böngészőválasztót, ami Lerch Attila, a cég magyarországi üzletfejlesztési igazgatója szerint összesen mintegy 1 millió számítógépen jelenik meg folyamatosan, heti 5 százalékos arányban növekedve.

Hirdetés

Ahogy arról a Computerworld korábban beszámolt, a Microsoft az Európai Bizottság további vizsgálódásának elkerülése érdekében vezette be Európában a rendszerfrissítésekkel érkező böngészőválasztó ablakot, amelyen keresztül a felhasználó különböző programok közül választhat.

Lerch Attila a Magyar Távirati Irodának elmondta, mindez nemcsak konkurenciát jelent számukra, hanem lehetőséget is arra, hogy a felhasználókat meggyőzzék arról, hogy térjenek át az Internet Explorer legújabb, 8-as változatára, ami az amerikai, független elemző cég, az NSS Labs szerint a világ legbiztonságosabb böngészője. Az igazgató szerint a magyarországi személyi számítógépek 30-40 százalékát érinti a választási lehetőség, mivel csak azoknak a gépén jelenik meg a lehetőség, akik Internet Explorert használnak, és a Windows automatikus frissítési szolgáltatását engedélyezték a gépükön.

Lerch az MTI érdeklődésére elmondta, érdemi hatása még nincs Magyarországon a választásnak, részben azért, mert heti 5 százalékkal nő azon gépek aránya, amelyek ilyen lehetőséget kapnak, részben pedig azért, mert már nem az Internet Explorer, hanem a Firefox a domináns böngésző a magyar piacon.

Ettől függetlenül azonban bizonyosan verseny lesz a böngészők között, már csak azért is, mert a számítógép előtt ülők idejük 60 százalékát böngészéssel töltik, és a böngésző választása befolyásolja a keresőprogramok használatát is, ezen keresztül pedig azt, hogy a felhasználók milyen hirdetéseket látnak az interneten.

A frissítés megérkezésekor a képernyőn az öt jelenleg legelterjedtebb böngésző, az Internet Explorer 8, a Firefox, a Chrome, a Safari és az Opera közül lehet választani. Akinek azonban ez az öt nem elég, az további hét böngésző, például a Flock, a Maxthon vagy a Sleipnir közül is válogathat.

A fejlesztők szerint igazi áttörés akkor várható, ha mind a 200 millió európai Windows-alapú gép kijelzőjén megjelenik majd a böngészőválasztás. Lerch Attila elmondta: azok, akik meg vannak elégedve eddig használt böngészőjükkel, a jobb felső sarokban található jól ismert X-re kattintva bezárhatják az ablakot, és az többet nem fog felugrani nekik, ám ha mégis elő szeretnék hívni, az asztalon található ikon segítségével elindíthatják a programot.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.