Hirdetés
. Hirdetés

Egyiptom: Így próbálják kikerülni az internet-elzárást

|

Az egyiptomi ellenzékiek betárcsázós modemek, faxgépek és amatőr rádiósok segítségével próbálnak kommunikálni a külvilággal. ?Kommunikációs szabadságharcukban? az internet szabadságáért kampányoló online aktivisták is segítik őket.

Hirdetés

?Amint országok akadályozni próbálják (a kommunikációt), mi megerősödünk" - írta a Twitteren a We Rebuild csoport egyik mozgalmára. A világháló szabadságáért küzdő aktivisták jelentős erőfeszítéseket tesznek azért, hogy lehetővé tegyék a lakosok számára, hogy információkat juttassanak ki Egyiptomból, miután Hoszni Mubarak elnök parancsára szinte az egész országban korlátozták az internet elérését.


Az elnök azért rendelte el a virtuális blokádot, hogy elszigetelje egymástól és a külvilágtól a hatalmára törő ellenzéki csoportokat. Az egyetlen helyi internetszolgáltató, amelyet nem köteleztek arra, hogy letiltsa a hozzáféréseket, a rendkívül kis piaci részesedéssel rendelkező Nor Group maradt; számos régióban a mobilszolgáltatások is elérhetetlenné váltak.

A hírek szerint az egyiptomi ellenzékiek a kommunikációs zárlat ellenére is megtalálják a módját annak, hogy hírt adjanak magukról: betárcsázós modemeken, hagyományos telefonhálózatokon keresztül, rádióamatőrök segítségével és faxüzenetekben kommunikálnak egymással, illetve külföldi szimpatizánsaikkal.

?Ma alapvetően háromféleképpen lehet információt kijuttatni (Egyiptomból): hozzáférést szerzünk a Noor rendszeréhez (ami nagyjából nyolc százalékos piaci részesedéssel rendelkezik); a vezetékes telefonvonalakat használjuk; vagy betárcsázós modemen keresztül kapcsolódunk az internethez" - vázolta a helyzetet Jillian York, a Berkman Center for Internet & Society elemzője.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy még a modemes eléréssel rendelkező egyiptomi felhasználók is csak akkor tudnak csatlakozni a világhálóhoz, ha egy külföldi számon - szolgáltatón - keresztül jelentkeznek be.

A We Rebuild szeretné bővíteni a kommunikációs lehetőségeket. A szervezet már közzétett egy, a modemes elérésekhez használható svédországi telefonszámot; jelenleg egy több számból álló lista összeállításán dolgoznak. 

A vezetékes interneteléréssel rendelkezők köre a fenti praktikák ellenéri is korlátos, így - annak ellenére, hogy több helyen a mobilszolgáltatást is elérhetetlenné tette a kormány - sok felhasználó a telefonját használja modemként.

Eközben az a néhány egyiptomi, aki a Nooron keresztül csatlakozik a hálóra, igyekszik mindent megtenni azért, hogy megakadályozza a hatóságokat abban, hogy nyomonkövessék az internetes tevékenységét. Az anonim szörfölést lehetővé tévő böngészőket fejlesztő Tor projekt üzemeltetői például röviddel az általános internetstop előtt, komoly forgalomnövekedést tapasztaltak az oldalukon.

?Először azt hittük, DoS-támadást indítottak a szervereink ellen" - nyilatkozta Andrew Lewman, a projekt vezetője. Az oldal másodpercenként háromezer kérést regisztrált, túlnyomó részét Egyiptom területéről indították. - ?Az elmúlt huszonnégy órában megnégyszereződött a Noor hálózatából csatlakozó Tor kliensek száma" - hangsúlyozta a szakember.

Az egyiptomiak annak is megtalálták a módját, hogy internetkapcsolat nélkül publikálhassanak szöveges üzenetetek a Twitteren. Pénteken valaki regisztrált egy Twitter-fiókot, amelyen keresztül telefonon beolvasott üzeneteket osztottak meg a felhasználókkal

Mások faxgépeken keresztül próbálnak információkat csempészni az országba. Az aktivisták különböző egyetemek és követségek faxszámait osztják szét az emberek között, amelyek segítségével információt cserélhetnek.

A We Rebuild kezdeményezéséhez az Anonymous hackercsapat tagjai is csatlakoztak. Aktivistáik a Forbes magazin értesülései szerint a legújabb, a Mubarak-érához köthető emberi jogokkal kapcsolatos vétségekről szóló, a WikiLeaks birtokában lévő dokumentumokat faxolják el az ország egyes hivatalaiba.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.