Hirdetés
. Hirdetés

Egymilliárd euró szélessávra

|

Az Euróapai Parlament elfogadta az EU új hálózatfinanszírozási eszközéről született egyezséget.

Hirdetés

A CEF felgyorsítja a legfontosabb európai közlekedési, távközlési és energia-hálózatok kiépítését. A Parlament kedden elfogadta a transzeurópai közlekedési hálózatok (TEN-T) fejlesztésének alapelveit is.

Hirdetés

A hálózatfinanszírozási eszköz 29,3 milliárd euróból (2011-es árfolyamon számítva) gazdálkodhat 2014 és 2020 között. Az összegből 23,2 milliárd eurót a közlekedési ágazat számára kifejezetten a határoknál kialakult zsákutcák és szűkületek megszüntetésére különítettek el, 5,12 milliárd eurót az energiainfrastruktúra modernizálására és bővítésére, illetve az energiaellátás biztonságának növelésére szánnak, a maradék egy milliárd eurót pedig a szélessávú távközlési hálózatok és a digitális szolgáltatások fejlesztésének ösztönzésére fordítanak.

„A CEF megszünteti a hiányzó összeköttetéseket és a szűkületeket a hálózatokban, így könnyebbé teszi az uniós polgárok, az áruk és szolgáltatások mozgását" - mondta Dominique Riquet képviselő, a kérdésről a Tanáccsal tárgyaló három fős parlamenti delegáció egyik tagja.

„Az alapoknak köszönhetően fenntartható közúti és tengeri útvonalak épülhetnek egy olyan időszakban is, amikor az infrastruktúrák állapota többnyire romlik" - jegyezte meg Ines Ayala Sender képviselő, hozzátéve: a tagállamoknak felelősséggel kell kezelniük a feladatot.

 

„Az új finanszírozási eszköz valódi forradalmat jelent" - fogalmazott Adiana Ioana Valean, az energia- és távközlési hálózatok finanszírozásának kérdésével foglalkozó képviselő. „Az uniós források hatására megsokszorozódhat a rendelkezésre bocsátott pénzösszeg."

A transzeurópai közlekedési hálózatok kiépítésének alapelvei
A képviselők a transzeurópai közlekedési hálózat kiépítésének közös alapelveiről és prioritásairól is szavaztak. A hálózat kiépítésének célja, hogy a legfontosabb európai városok és kikötők összekapcsolásával hatékony európai közúti, vasúti, légi és vízi közlekedési hálózat létesüljön.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.