Hirdetés
. Hirdetés

Egymilliárd mobiltelefon egy év alatt

|

Egymilliárd mobiltelefont adtak el 2006-ban, idén 10 százalékkal több készüléket vásárolnak majd a fogyasztók.

Hirdetés

A Semiconductor Industry Association (SIA) adatai szerint 2006-ban 1,02 milliárd mobiltelefont adtak el világszerte. A várakozások szerint 2007-ben 10-15 százalékkal nő a mobilpiac. A SIA szerint egy mobiltelefonba átlagosan 40 dollár (7800 forint) értékű félvezetőt szerelnek be. Ezt a számot erőteljesen csökkentette, hogy a legtöbb telefont a fejlődő világban adják el, ott pedig az olcsóbb készülékekre van igény.

A SIA elnöke, George Scalise azt nem ismertette, hogy milyen értkben építenek be félvezetőket egy számítógépbe, ám a szakember elárulta, hogy tavaly az asztali gépek és a noteszgépek átlagos ára kilenc százalékkal csökkent, annak ellenére, hogy ezen rendszerek teljesítményét erősebb chipekkel turbózták fel.

Az iSuppli becslése alapján egy elektronikai eszköz előállítási költségének 21,6 százalékát teszik ki a félvezető komponensek, ez az érték pedig évről évre állandóan nő.

Scalise szerint egyébként 2006 a fogyasztók éve volt az elektronikai iparágban, akik többnyire mobiltelefonokat, mp3 lejátszókat és HDTV készülékeket vásároltak. Ez a trend a félvezetők eladásait is megdobta, így 2006-ban rekordnagyságú, 247,7 milliárd dolláros bevételhez jutottak a chipgyártók. (2005-ben 227,5 milliárd dolláros bevétellel büszkélkedhettek.)

Tavaly egyedül az Amerikai Egyesült Államokban több mint 34 millió mp3 lejátszót adtak el. George Scalise szerint a lejátszók kapacitása egyre nagyobb lesz, több funkcióval ellátva dobják őket piacra - mint például a videolejátszás -, így népszerűségük idén is töretlen lesz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.