Hirdetés
. Hirdetés

Egyre bővül a vezetékes szélessávú piac

|

Az NHH legfrissebb gyorsjelentése szerint márciusban a válság ellenére is 17 ezerrel növekedett a vezetékes internet előfizetések száma.

Hirdetés

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) gyorsjelentése az egykori monopolszolgáltatók, a vezető alternatív szolgáltatók és a négy legnagyobb kábeltelevíziós társaság önkéntes adatközlésére épül. A jelentés szerint március végére a hazai vezetékes szélessávú előfizetések száma a februári 1,566 millióról 1,583 millióra nőtt. Az ADSL- és kábelmodemes előfizetések száma az első idei negyedévben 46 ezerrel, az elmúlt egy év alatt pedig 185 ezerrel nőtt. A hagyományos telefonvonalon szélessávú ADSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma márciusban 802 ezerről 804 ezerre nőtt.

A gyorsjelentésben szereplő négy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató (UPC, T-Kábel, Fibernet, DIGI) szélessávú internet-előfizetőinek száma 550 ezerről 561 ezerre emelkedett. A négy kábelszolgáltató részesedése a teljes kábelmodemes piacon mintegy 70 százalékos, így a szélessávú internetszolgáltatásra kábeltelevíziós hálózaton keresztül előfizetők száma országosan mintegy 779 ezer volt március végén.

A bekapcsolt vezetékes vonalak száma a február végi 3,121 millióról 3,115 millióra csökkent márciusban.

Márciusban a száz főre jutó vonalak száma a februári 31,12 százalékról 31,07 százalékra, a háztartások ellátottságát jelző mutató pedig a 62,1 százalékról 62,01 százalékra gyengült. A kezdeményezett hívások időtartama 526 millió perc volt az egy hónappal korábbi 489 millió perc után. Az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama az előző havi 156,6 percről 168,8 percre emelkedett, míg a hívások átlagos hossza 3,28 percről 3,26 percre csökkent.

A februári adatokhoz hasonlóan márciusban is 528 ezer fogyasztó vette igénybe a közvetítőválasztást és ők a februári 34 millió perc után 37 millió percet telefonáltak ezen a módon. A közvetítőválasztás súlya a kezdeményezett hívásokon belül így 6,91 százalékról 6,99 százalékra emelkedett márciusban.

A számhordozhatóság keretében a szolgáltatók között márciusban 19 ezer, az idei év első három hónapjában pedig több mint 39 ezer szám mozgott. Az előfizetők a szolgáltatóváltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében 2004 januárja óta összesen 370 755 számot hordoztak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.