Hirdetés
. Hirdetés

Egyre durvább támadások várhatóak a neten

|

A Panda Security szerint 2010 minden eddiginél durvább lesz az internetről érkező támadások szempontjából.

Hirdetés

A cég úgy véli, hogy 2010-ben elsősorban az anyagi haszonszerzést szem előtt tartó támadások erősödnek tovább, vagyis, amikor a legkülönfélébb trükkökkel banki adatokat, tehát végső soron pénzt akarnak ellopni az áldozatoktól a rosszfiúk. Az eddigi adatok alapján felvázolt trend szerint továbbra is az ún. social engineering lesz a legnépszerűbb technika. Ez esetben a bűnözők megtévesztéssel próbálnak információkat megszerezni. "A social engineering egy összefoglaló fogalom, amikor az emberek hiszékenységére, nemtörődömségére alapozva próbálnak adatokat kicsalni a bűnözők" - fogalmazott Sándor Zsolt.  A szakember úgy véli, hogy ezek közé tartoznak például a gyatrán megfogalmazott és összeállított, bár egyre javuló banki adathalász-levelek is.

A Panda Security szerint idén új értelmet nyer a "kiberháború" kifejezés, ugyanis egyre több politikai indíttatású DDoS-ra, vagyis elosztott túlterheléses támadásra kell számítani. Természetesen ennek kapcsán is nagy szerepet kap a védelem kérdése, amelyben a botnetek elleni, folytatódó közdelem is jelen lesz.

Ami a Windows 7-et és a mobiltelefonokat illeti, a Panda szakértői szerint van ugyan veszély, de csak hosszabb távon. "A Windows 7 esetében eltart egy darabig, amíg a bűnözők finomhangolják a támadásaikat" - mondta Sándor Zsolt. A mobiltelefonok előretörésével sok biztonságtechnikai szakember emlegette, hogy itt egy új vírusjárvány kora. A Panda Security ezt nem így gondolja, ugyanis a szakemberei szerint a mobileszköz-piac még túlságosan szegmentált. Viszont néhány éven belül itt is elkezdődhetnek a szélesebb körű akciók, főleg, ha valamelyik eszköz túlzott fölényt szerez a piacon.

A hír a Computerworld biztonság oldalán jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.