Hirdetés
. Hirdetés

Egységfront az Explorer ellen

|

A Google is egyetért a Mozilla és az Opera álláspontjával: vegyék ki az Explorert a Windowsokból!

Hirdetés

A Google bejelentette, hogy csatlakozik az Operához és a Mozilla Alapítványhoz az Internet Explorer ellen folyó uniós vizsgálatban, az utóbbihoz hasonlóan megfigyelőként.

"Egyrészt a böngészőknek kritikus szerepük van az internethasználatban - velünk szörfölünk, keresünk, társalgunk, levelezgetünk, videókat nézünk, és nem mellesleg a barátainkkal is gyakran itt lépünk kapcsolatba. S mivel központi szerepet töltenek be a felhasználók életében, ezért kiemelkedő a böngészők szerepet a webes innovációban. Továbbá a Google álláspontja szerint a böngészők piacán nem érvényesül a szabad verseny, ami nagyban visszaveti a fejlődést. Ez a Microsoft domináns Internet Explorerre miatt van így, ami hatalmas előny élvez a többi programmal szemben" - olvasható Sundar Pichai a cég termékmenedzsmentért felelős alelnökének a blogjában.

Vagyis így összeállt az egységfront az Internet Explorer ellen, hiszen az ellene folyó vizsgálatban az összes fontosabb rivális cég képviselteti magát. Csak az Apple Safari maradt ki, bár mulatságos lenne, ha kardoskodnának az Internet Explorer beépítése ellen.

 

 

firefoxie.jpg
 

 


Az Opera Softvare ASA kezdeményezte vizsgálatban azt igyekeznek eldönteni, hogy a Windows operációs rendszerek részét képező Internet Explorer torzítja-e a versenyt a böngészők piacán. Az unión pedig egyre nő a nyomás, hiszen igaz, hogy a Mozilla és a Google csak külső résztvevői státuszban kapcsolódik a vizsgálathoz, ám ennek köszönhetően lobbi tevékenységet folytathatnak közvetlenül a bírák szomszédságában.

Érdekesség, hogy korábban a Mozilla csatlakozásakor az alapítványom belül ellentmondó vélemények születtek arról, hogy ki kell-e venni az Internet Explorer a Windowsokból, és hogy az egyáltalán sérti-e a szabad versenyt. Mitchell Baker, a Mozilla Foundation vezérigazgatója akkor úgy fogalmazott: "égbekiáltó az a kár, amit a Microsoft folyamatosan okoz a piaci versenyben, az innovációban és magán a böngészőpiacon". Míg Mike Connor, a Firefox vezetője fejlesztője szerint ez az állítás téves: "Azt állítják, hogy a szoftver összekapcsolása piaci részesedéshez vezet. Nem tudom, hogyan mondhatják ezt rezzenéstelen arccal."

Mike Connor véleményét támasztja alá, hogy hiába a beépített böngésző, az Internet Explorer részesedése folyamatosan esik. A XiTiMonitor adatai szerint múlt novemberben Európában a Microsoft böngészője 59,5 százalékos piaci arányt tudhatott magának. Őt követte a Firefox 31,1, az Opera 5,1, a Safari 2,5 és a Google Chrome 1,1 százalékkal.

A vizsgálat kimenetele azonban még mindig kétséges, hiszen az Amerikai Bíróság már vizsgálta az ügyet, amely nem találta jogellenesnek az Internet Explorer beépítését a Windows operációs rendszerekbe.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.