Hirdetés
. Hirdetés

Együtt gyorsít a Telekom és a Telenor

|

Közösen fejleszti 800 MHz-es 4G rádióhálózatát a két rivális, akik így elhúzhatnak a versenyben.

Hirdetés

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Telekom és a Telenor Magyarország 4G hálózatuk közös fejlesztésére és üzemeltetésére a 800 MHz-es frekvenciatartományban. A rádiós elérési hálózat fejlesztésére vonatkozó megállapodás Budapest kivételével az ország teljes területét érinti (a fővárost illetően még további tárgyalások szükségesek). A két szolgáltatónak eddig külön-külön 10-10 MHz-es frekvenciablokkok álltak rendelkezésére. Az együttműködés lehetővé teszi a frekvenciablokkok összevonását, és így a mobilinternet sebességének növelését. A közös munka eredményeképpen gyorsabban épülhet ki a 4G-alapú hálózat, illetve a már eddig is lefedett területeken javulhat a szolgáltatás minősége és elérhetősége. A közösen üzemeltetett 4G-hálózaton a mobilinternet szolgáltatás mindkét szolgáltató ügyfelei számára egyszerre lesz elérhető.

A Telenor a Dunántúlon, a Telekom az ország fennmaradó részén fokozatosan építi ki és üzemelteti a 800 MHz-es 4G hálózatot, így 2015 végéig 800-800, vagyis összesen 1600 bázisállomást telepítenek, illetve 1900 települést fednek le. A szolgáltatók a 800 MHz-es sávban használt frekvenciablokkjaikat a másik szolgáltató által lefedett országrészben a másik szolgáltató részére bérbe adják. A frekvenciák bérbeadásáról szóló szerződést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jóváhagyta. A nemzetközi viszonylatban már elterjedt együttműködési forma Magyarországon most valósul meg elsőként. Lehetőségét a frekvenciák használatba adásának szabályait érintő 2014-es változás teremtette meg. Mivel a haszonbérleti megállapodás versenyjogi vonatkozásainak vizsgálatára az NMHH nem rendelkezik hatósági hatáskörrel, határozatát – tájékoztatás céljából – megküldte a Gazdasági Versenyhivatalnak.

A Telekom és a Telenor hosszú távú (2029-ig szóló) együttműködése – amely révén a két társaság jelentős megtakarításokat érhet el – kizárólag technológiai jellegű, a szolgáltatók kiskereskedelmi piaci tevékenységét semmilyen módon nem befolyásolja. A hálózat közös üzemeltetése a szolgáltatók és előfizetőik közötti kapcsolatot nem érinti, a szolgáltatás folytonosságát nem befolyásolja, az ügyfeleknek teendője ezzel kapcsolatban nincs.

Független elemzők szerint a rádiós elérési hálózat kiépítése a teljes hálózat költségeinek 10-20 százalékát teszi ki. Jóllehet egyelőre nem folynak a felek között tárgyalások más területeket érintő technológiai együttműködésről, a gondolat mindkét társaságnál felmerülhet. Szakértői vélemény szerint ez vagy a vadonatúj fejlesztéseknél, vagy a már elavulóban lévő hálózatrészek lecserélésénél, korszerűsítésénél lehet leginkább gazdaságos. A szóban forgó megállapodás nem kizárólagos, így bármely fél, más technológiai területeken, más szolgáltatóval is együttműködhet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.