Hirdetés
. Hirdetés

Ehető fahabot készített a mesterséges intelligencia

|

Finn kutatók a gépi tanulás segítségével új anyagot fejlesztettek ki. A fahab jól használató csomagoló- és szigetelő anyagként, de akár csemegék is készíthetők belőle.

Hirdetés

A finn Aalto University kutatói mesterséges intelligencia (MI) eszközök felhasználásával olyan természetes alapanyagú habot hoztak létre, amely hatékony helyettesítője lehet a csomagolásnál használt műanyagoknak. A farostból készült új anyag jól bírja a rázkódást és ellenáll a nedvességnek: jellegében nagyon hasonlít a parafára, csak épp sokkal könnyebb annál.

Hirdetés

A kutatók szerint az MI alkalmazása jelentősen felgyorsította az anyagfejlesztés folyamatát. Ez a folyamat hagyományosan igen lassú, eredményét tekintve pedig teljesen kiszámíthatatlan, ugyanis a kedvező tulajdonságú új anyagokra gyakran teljesen véletlenül bukkannak rá. Jellemző példa a teflon felfedezése: a világ legcsúszósabb anyagára úgy talált rá egy amerikai kémikus, hogy a hűtőgázok tanulmányozása során szétfűrészelt egy "besült" freonpalackot, és kíváncsiságból lekapargatta a palack falára tapadt fehér port. 

A finn kutatók projektjükben ezért a gépi tanulást alkalmazták, amelynek segítségével számos vargabetűt le tudtak nyesegetni a fejlesztési folyamatról.

A környezetbarát fahab számos kedvező tulajdonsággal rendelkezik: olcsó, tűz- és vízálló, könnyű, és jó szigetelő, így nem csak a csomagoló-, hanem az építőipar érdeklődésére is számot tarthat. És mindekezen felül van még egy meghökkentő tulajdonsága: ehető! Így a burgonyachipsekhez hasonló csemegék formájában is felbukkanhat a boltok polcain, sőt a kutatók szerint ezzel a módszerrel akár répa-, áfonya-, vagy céklahab is előállítható.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.