Hirdetés
. Hirdetés

Ekkor jelenik meg a Windows 8

|

Kiderült, hogy pontosan mikor válik elérhetővé a Microsoft következő operációs rendszere. Sok múlik a W8 sikerén - Redmond ezzel hozhatja rendbe a mobileszközök fejlesztői által megtépázott hírnevét, de könnyen a vég kezdete is lehet, kedvezőtlen fogadtatás esetén...

Hirdetés

Helyi idő szerint tegnap délután jelentette be a Microsoft, hogy egy pénteki napon, október 26-án kezdi meg a Windows 8 értékesítését. Vagyis valamivel több mint három hónap múlva az első példányok már települhetnek is a PC-kre. De nem csak oda, hiszen Redmond új OS-e megpróbálja a lehetetlent: egyesíti a tabletek, okostelefonok és a laptopok/desktop PC-k operációs rendszerét. Ez minden bizonnyal nem megy zökkenőmentesen majd, már csak az olya alapvető különbségeket figyelembe véve is, mint az egyes platformok eltérő módon való kezelése. Asztali számítógépet ritkán irányítunk érintőképernyős kijelzőn keresztül, míg mobil eszközeink, hála az iPhone-nak, vizuálisan ma már szinte kizárólag ezen a közegen keresztül kommunikálnak velünk (és vice versa).

A dátum nem óriási meglepetés, hiszen a Windows 7 is szinte napra pontosan ugyanekkor indult hódító útjára: 2009. október 22-én küldte csatába a Microsoft a Windows Vista csúfos leszerepelését követően. Az pedig már a múlt héten is ismert volt, hogy a W8 október „vége felé” kerül majd forgalomba, míg az RTM, azaz release to manufacturing (azaz gyártáskész) állapotot augusztus elején éri el. Utóbbi stádiumban már nem változik az operációs rendszer, a szoftverfejlesztő gigász lezárja a fejlesztést, és elküldi azt OEM partnereinek, akik megkezdhetik saját gépeikkel való tesztelésüket és a W8 telepítését. Természetesen a hibakeresés nem áll meg, ám a fellelt hiányosságok már nem az alapváltozat módosításával kerülnek kiiktatásra, hanem a Microsoft minden hónap második keddjén esedékes, úgynevezett Patch Tuesday keretei között.

PC World Windows 8

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem...

Rezeg a léc a Microsoft lába alatt, még ha nem is a szakadék szélén táncol a cég, azt azért Redmondban is érzik, hogy nagyon sok múlik a Windows 8 fogadtatásán. Míg a Windows Vista fiaskója viszonylag könnyen feledtethető volt az egyébként remekül sikerült Windows 7 kiadásával, a W8 előtt óriási feladat áll. A Google és az Apple által letarolt mobilpiacot - ide értve az okostelefonokat és a tableteket - kell, ha nem is meghódítania a Microsoftnak, de a jelenleginél sokkal erősebb bázist kialakítania ezekben a szegmensekben. Minden piacelemző azt mondja ugyanis, hogy ezeké a készülékeké a jövő: noha a PC-k nem tűnnek el, értékesítési adataik stagnálnak, miközben a táblagépek és az okostelefonok robbanásszerűen terjednek.

Több lépést is tett Redmond azért, hogy nagyot lökjön a W8 szekerén. Egyrészt bejelentette igen kedvező, 40 dolláros frissítési ajánlatát Windows XP, Vista és 7 tulajdonosoknak, akik ezért az összegért (mínusz egy cent) Windows 8 Pro változatra upgrade-elhetnek. Emellett ekkor indítja útjára a Windows RT névre keresztelt operációs rendszert is a redmondi szoftvergigász, melyet nem inteles tabletek számára készített. Az ARM-alapú táblagépekre optimalizált OS-szel egy időben saját táblagépét is bedobja a mélyvízbe: a Surface szintén október 26-án (vagy legalábbis akörül) debütál majd.

Mindezek ellenére bőven akadnak szkeptikusok. Ha saját szemével szeretné látni, mire képes az új rendszer, már most kipróbálná a Windows 8-at működés közben, kattintson!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.