Hirdetés
. Hirdetés

"Elképzelhető", hogy Java-jogokat sértett a Google

|

A Java-per bírája szerint a Google előzetes tárgyalásokat folytatott a korábbi jogtulajdonos Sunnal a technológia licenceléséről. Valószínűleg tisztában voltak vele, hogy az Android piacra vezetésével szabadalmakat sértenek.

Hirdetés

 

Android
Android

Az aktuális Java-perben eljáró bíró kedden kelt levelében azt írja „lehetségesnek tűnik", hogy a Google tudta, az Android mobil operációs rendszer több, az Oracle birtokában lévő szabadalmat sért, mégis piacra dobták a rendszert.

William Alsup bíró a Google jogászainak legújabb húzása, a „Daubert indítvány" kapcsán fogalmazta meg fenti véleményét. A keresőcég szeretné elérni, hogy a testület hagyja figyelmen kívül Iain Cockburn az Oracle „házi szakértőjének" véleményét, aki 1,4 és 6,2 milliárd dollár közé teszi a cégnek okozott kár összegét. Az indítvánnyal foglalkozó, július 21-re kitűzött meghallgatás kapcsán mindkét fél részletes beszámolót nyújtott be a bírósághoz.

„A Daubert indítvánnyal kapcsolatos tájékoztatókat átolvasva, lehetségesnek tűnik, hogy a Google tisztában volt vele, Java-jogokat sérthet az Android kifejlesztése során. A cég tárgyalásokat folytatott a Sun-nal a vitatott licencek megvásárlásáról, de túl drágának találták a technológiát" - írta Alsup az Egyesült Államok Kaliforniai Körzeti bíróságához címzett levelében.

A bíró szerint a meghallgatáson a jogi képviselőknek tisztázniuk kell, a Google elismeri-e, hogy az Oracle kártérítés igényeinek legalább egy része jogos. Meg kell vitatniuk, hogy milyen hatással lehet ez a kárfelmérésre, illetve azt, hogy a keresőcég valóban tudatában volt-e annak, hogy az Android kifejlesztésével az Oracle birtokában lévő szabadalmakat sért.

Az Oracle tavaly, a Sun Microsystems felvásárlása kapcsán jutott hozzá a Java szabadalmi jogaihoz. A vállalat szinte azonnal pert indított a Google ellen: keresetük szerint az Android operációs rendszer összesen hét Java-szabadalmat sért. A Google természetesen tagadja a vádakat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.