Hirdetés
. Hirdetés

Elkészült a nyárra ígért Fehér Könyv

|

Bár a kormányzati IKT stratégiát továbbra sem fogadták el, a Fidesz informatikai és telekommunikációs munkacsoportja, közösen a Nyitrai Zsolt vezette infokommunikációs államtitkársággal elkészült a nyár végére ígért, az előző kormányzat mulasztásait feltáró Fehér Könyvvel. Letölthető az internetről is.

Hirdetés

"Hibák, mulasztások, rossz gyakorlatok - elszalasztott lehetőségek. A károkozás nyolc esztendeje a magyar infokommunikációs szektorban" címmel jelent meg a 2002 és 2010 közötti kormányok infokommunikációs hibáit bemutatni szándékozó kiadvány, ismertebb nevén a Fehér Könyv. A Fidesz oldaláról letölthető a 247 oldalas PDF kiadvány, mely jelentős részben épít a témáról már elérhető korábbi újságcikkekre és ÁSZ vizsgálatokra.

A Fehér Könyv bevezetője szerint "az MSZP-SZDSZ irányítása idején elindult ugyan számos informatikai beruházás az államigazgatás és a társadalom meghatározott területein, születtek pályázati kiírások, melyek az infokommunikációs beruházásokat támogatták, de mindez látható és kiszámítható ágazati és kormányzati infokommunikációs stratégia és jövőkép nélkül, sokszor vaktában, a kezdetben támogatott kezdeményezések hirtelen elhagyásával történt. A Kovács Kálmán - Baja Ferenc - Kóka János trió fémjelezte korszak tettei és cselekedetei sok esetben idejétmúltak, öncélúak voltak, így háttérbe szorították a megoldandó feladatokat, a fejlesztendő szolgáltatásokat, a társadalmi hasznosságot".

A dokumentum rögtön az elején elhibázottnak nevezi, hogy szétszabadalták az addig egységes informatikát, majd felsorol néhány indokolatlannak vagy rosszul megvalósítottnak nevezett beruházást. A Fehér Könyv szerzői Baja Ferenc hivatalát azzal vádolják, hogy túlárazott, titkosított beszerzések történtek, és kontrollálhatatlan kiszolgáltatottság jelentkezett a magánszektor felé.

Az írás bírálja az NFÜ-t is, amiért ott lassú, átláthatlan ügymenet zajlott, kritizálja az Ügyfélkapu fejlesztéseit, és a már jól ismert Dataplex adatközponttal kapcsolatos botrányt is újra feleleveníti. Szó esik a Kormányszóvivő.hu portál indokolatlanul drága fejlesztéséről és az EU direktívák és elvárások állítólagos szabotálásáról is.

A Fehér Könyv szerzői szerint a nemzetközi és EU-s lobbitevékenységet minimális szintre süllyesztették. A  kiadvány hivatkozik az Állami Számvevőszék vizsgálatára is, amely az IHM-et elmarasztalta, és szó esik a Miinszterelnöki Hivatalról, és a széttagolt irányítás anomáliáiról. A kiadvány a végén leszögezi: "véget ért egy korszak".

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.