Hirdetés
. Hirdetés

Elmosta az ár az AMD nyereségét

|

Az AMD 177 millió dolláros veszteséggel zárta a negyedik negyedévet. A cég a thaiföldi áradások nyomán fellépő merevlemez-hiánnyal magyarázza a vártnál rosszabb pénzügyi eredményt.

Hirdetés

Az Advanced Micro Devices (AMD) kedden tette közzé a december 31-én zárult negyedik negyedévre vonatkozó gyorsjelentését. A cég 177 millió dolláros veszteségről számolt be; a 2010-es üzleti év azonos időszakában még 375 milliós profitot jelentettek.

A veszteséghez hozzájárult, hogy az AMD-nek 209 millió dolláros illetéket kellett fizetnie egy, a Globalfoundries-hoz köthető befektetése kapcsán; a cég decemberben jelentette be, hogy tíz százalékos leépítést hajt végre - ez eddig 98 millió dollárjába került.

Az AMD az egyszeri kiadásokat nem számítva 138 millió (részvényenként 0,19) dolláros profitot termelt. A Thomson Reuters által megkérdezett elemzők korábban 0,16 dolláros eredményt saccoltak.

A gyártó 1,69 milliárd dolláros bevételt jelentett. Grafikus chipeket gyártó divíziójának forgalma tíz százalékkal 382 millió dollárra csökkent: Rory Read vezérigazgató szerint a rossz pénzügyi teljesítményhez nagyban hozzájárult, hogy a thaiföldi áradások miatt jelentős hiány lépett fel a merevlemez-piacon.

Read pozitívan nyilatkozott a piaci kilátásokról: a CEO annak ellenére is növekedéssel számol, hogy egyre népszerűbbé válnak a processzorba integrált grafikus megoldások. Az AMD első embere bízik abban hogy a decemberben bemutatott Radeon HD 7970 grafikus processzor révén már a következő negyedévben jelentősen növelhetik a bevételeiket.

A cég processzor- és chipset-gyártással foglalkozó Computing Solutions divíziója szerény, hét százalékos növekedés mellett 1,3 milliárdos bevételt ért el.

Az AMD az év közepén mutatja be új laptopokba szánt chipjét, a Trinity-t, a vezérigazgató szerint az új termékvonallal valamennyi piaci konkurensüket lekörözik majd. „Az új generációs Trinity termékekkel komoly lépéselőnybe kerülünk” - nyilatkozta a CEO, hozzátéve: az új chipek vékonyabb eszközök gyártását teszik lehetővé és a korábbiaknál jobb teljesítményt szavatolnak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.