Hirdetés
. Hirdetés

Előrejelezhető bűncselekmények?

|

Világszerte egyre több területen használják a prediktív elemzési módszereket. Adó és pénzügy, bűnmegelőzés és oktatás, csak néhány terület ahol sikeresek az adatelemző programok.

Hirdetés

Az időjárás, a napszakok, a város rendezvényei, a kritikus helyszínek vagy a fizetésnapok alapján is előre lehet jelezni bizonyos várható bűntényeket - és tenni is lehet ellenük. Egy év alatt a késeléses támadások tíz százalékkal csökkentek, és több mint negyedével (26%) csökkent a fegyveres bűncselekmények száma például Machesterben, amióta az SPSS cégcsoport statisztikai és előrejelző megoldásait is beveti a rendőrség a bűnmegelőzésben.

A világ számos pontján minisztériumok és irányításuk alá tartozó szervek sora építette már be az SPSS komplex megoldásait mindennapi tevékenységébe. Pénz-, és adóügyi, mezőgazdasági, oktatási, bűnüldözési, ifjúságvédelmi feladatokat koordináló kormányzati és államigazgatási szervek támaszkodnak az SPSS statisztikai, prediktív és adatbányászati megoldásaira. Ennek köszönhetően a költségek és emberi erőforrások terén jelentős megtakarításokat érnek el, munkájuk hatékonysága pedig jelentősen megnövekszik.

Számos példát említhetünk a pénzügyek és adóügyek világából.  Az SPSS alkalmazásokat az Egyesült Államok mind az ötven tagállamának vezetése és világszerte számos kormányzati intézmény használja adóbehajtási és belbiztonsági céllal, csalás, veszteség és visszaélés megelőzésre. Demográfiai, tranzakciós és magatartásra vonatkozó adatok elemzése révén jelzik előre az ügyfelek, adóalanyok, állampolgárok jövőbeni viselkedését az adóbevételek maximalizálása, a csalások számának csökkentése, valamint a kockázatok mérséklése érdekében.

A portugál Pénzügyminisztérium Csalásellenes Osztálya az ország pénzügyi bevételei szempontjából kulcsfontosságú – a teljes bevétel 38%-át kitevő – ÁFA befizetésekkel kapcsolatos alkalmi és szervezett visszaélések megelőzésében támaszkodik az SPSS megoldásaira; az adóalanyok előzmény-adatainak és adóbevallásainak, valamint várható viselkedésének elemzéséhez kapcsolt súlyozott kockázati tényezők segítségével határoz meg csalásmintákat, tervezi és hajtja végre audit tevékenységeit. A rendszerbe havonta újonnan belépő mintegy 19 ezer ÁFA-alanyból körülbelül 1100 bizonyul adócsalás, adóelkerülés szempontjából közepesen vagy kiemelten kockázatosnak.

Az adatkezelési, elemzési megoldások a „hagyományos” bűnüldözésben és bűnmegelőzésben is egyre nagyobb szerepet töltenek be. Az itthon is nagy sikerrel futó bűnügyi sorozatok profilozói és helyszínelői bepillantást adnak a nézőknek a viselkedéselemzés és viselkedés-előrejelzés rejtelmeibe. E tevékenységeket a valóságban adat-, és szövegbányászati, adatgyűjtő és statisztikai prediktív elemző alkalmazások támogatják, amelyek lehetővé teszik, hogy a rendészeti szervek a bűncselekmények nagy mennyiségű adatainak gyors elemzése, valamint az aktuális és jövőbeni körülmények, mint például az időjárás, napszakok, városi rendezvények, sőt fizetési napok jellemzőinek vizsgálata révén előre jelezzenek bizonyos bűnözői viselkedéseket. Ez növeli az állampolgárok és rendőrök biztonságát is. Memphis (az USA-beli Tennessee állam legnépesebb városa) rendőrsége például bűnözési mintákat, trendeket, „kritikus helyszíneket”, és a rendőrségre érkező bejelentések adatait is felhasználva azonosítja és értelmezi a bűncselekmények tömeges előfordulásának helyszíneit.

A bűnözési tevékenység előrejelzése révén a szervezetnek módja van az erőforrások tökéletesebb csoportosítására, beleértve a járőrök kirendelését, a célzott forgalomirányítást, az alakulatok, műveletek, irányítását, valamint a célzott nyomozások elrendelését, amely tevékenységek optimalizálása egységesen a bűnözés visszaszorítását eredményezi.

Évi negyedmillió dolláros megtakarítás
Nem ismeretlen az említett megoldások használata az államigazgatás egyéb területein sem. Spanyolország Környezetvédelmi, Vidékfejlesztési és Tengerészeti ügyekért felelős Minisztériuma, valamint a Mezőgazdasági, Halászati és Élelmiszeripari Minisztérium az PASW Data Collection (korábbi nevén SPSS Dimensions) alkalmazása segítségével számítógépre terelte, online alapra helyezte és automatizálta a kézi kitöltés, adatfelvitel és manuálisan vezérelt értékelés folyamatait. Ezeket ma már hatékonyan alkalmazzák a két minisztérium belső teljesítményértékelési és oktatási rendszereiben, valamint saját tevékenységi területeik fejlesztését és tökéletesítését célzó partneri visszacsatolási és visszajelzési projektjeik során.

A Francia Államvasutak a 2010-ben várható szabadpiaci versenyhelyzetre készülve az SPSS megoldásait használva 2004-től folyamatosan építi ügyfélkapcsolat-kezelési rendszerét. A több mint négymillió adatrekorddal dolgozó adatbázis információit a folyamatosan érkező visszajelzési, kérdőíves, elégedettségi és egyéb adatokkal együtt elemezve határozzák meg az ügyfelek lojalitásának erősítését célzó aktuális marketinglépéseket, promóciós célokat és célcsoportokat.
    
A statisztikai és prediktív megoldások nem csupán az államigazgatás „profit-orientált” területein jelenthetnek áttörést. Sikerrel alkalmazhatók a kézzel fogható bevétellel rövidtávon nem kecsegtető, ám hosszú távon a társadalom egészének egészségesebb és sikeresebb formálásában értékes segítséget nyújtó tevékenységekben, mint például az oktatás, vagy ifjúságpolitika. A Svéd Integrációért és Nemek közötti Egyenjogúságért felelős Minisztériumhoz tartozó Ifjúságügyi Nemzeti Testület az államban működő 290 önkormányzat bevonásával 2008-ban végezte el azt a felmérést, amelynek célja volt feltérképezni a fiatalok helyzetének javítása és jövőjük szempontjából kulcsfontosságú és kapcsolódó területek (szórakozási lehetőségek, egészségügyi ellátás, kulturális fejlődés, szociális szolgáltatások, közlekedés, stb.) hiányosságait. A felmérés eredményei a svéd ifjúságpolitika meghatározása során kerültek felhasználásra.

Az Izraeli Oktatási Minisztérium teljes egészében internet-alapra helyezte közel kétmillió diákot oktató, mintegy 4000 általános és középiskolát magába foglaló rendszerének adatgyűjtését és adatszolgáltatását, amely fejlesztés a minisztérium számításai szerint az időmegtakarítás és hatékonyságnövekedés mellett egyetlen országos projektre vetítve évi 250.000 dollár megtakarítást eredményez.

Számos példa itthon is

Itthon többek között a VPOP, a KSH, az ORFK, az OEP, a Miniszterelnöki Hivatal, a Magyar Posta, a Szerencsejáték Rt. vagy a Magyar Turizmus Zrt. is használja az SPSS megoldásainak egyes elemeit. Az azonban egyelőre még nem jellemző, hogy a magyar költségvetési intézmények az üzleti életben már bizonyítottan nagy sikerrel alkalmazott komplex statisztikai, prediktív vagy adatbányászati megoldásokat ágyaznának informatikai rendszereikbe és adatbázisaikba.

A VPOP a hatáskörébe tartozó bűnmegelőzési és bűnüldözési feladatok kapcsán is sikerrel támaszkodik adatbányászati megoldásokra, amelyek mellett a jövőben a rendelkezésre álló internetes és telefonos információk szöveg-, és hangbányászati megoldásokkal történő elemzését is tervezi.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.