Hirdetés
. Hirdetés

Először ült össze a felhő-bizottság

|

A testület támogatja majd az Európai Bizottság alelnökét, megismerteti a felhőt a közvéleménnyel és eloszlatja a bizalmatlanságot és a kételyeket.

Hirdetés

Brüsszelben először ült össze a Toomas Hendrik Ilves észt államfő vezette Európai Számítási Felhő Partnerség (ECP) Irányító Bizottsága, elindítva azt a folyamatot, amely során az EU tagországok IT-beszerzésért felelős képviselői a nagy IT-vállalatok vezetőivel együtt dolgoznak majd az Európai Unió Egységes Digitális Piacának megteremtésén.

Hirdetés

A testület egyik legfontosabb feladata lesz, hogy a jövőben stratégiai tanácsokkal segítse az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnökét, Neelie Kroes-t, a felhő-alapú technológiákat érintő kérdésekben. “Szükségem van erre a magas szintű információforrásra, hogy egész Európa megismerhesse a felhő-alapú számítás előnyeit, méghozzá minél gyorsabban” - mondta Kroes. Hozzátette, Ilves elnök és a bizottság többi tagja cselekvés-központú tanácsokkal fognak szolgálni annak érdekében, hogy az Európai Számítási Felhő Partnerséget mozgásba lendítsék.

clod
clod

Európának felhő kell

A bizottság 2013-ra és 2014-re vonatkozóan két fontos célt tűzött ki maga elé. Egyfelől szeretnének egységes európai környezetet kialakítani a számítási felhő számára, másodsorban pedig azt, hogy az állami szolgáltatásoknak a felhő-környezetbe történő költöztetését és integrálását elősegítsék. Az állami szektor vásárlóereje remekül használható a felhőszolgáltatások piacának alakításában. Az ECP közös beszerzési követelményrendszert fog kidolgozni a felhő-számítás számára, amit az EU tagállamai és hatóságai a jövőben használni fognak.

Az ECP célja, hogy 2015-re az EU IT-költségvetésének negyedét fordítsák a felhő-alapú számításra. 2014-ben több pilot projekt is elindul majd szerte az EU országokban, többek között e-személyazonosító rendszer, okos városok, e-egészség, e-oktatás valamint kutatási és digitális tartalomszolgáltatás.

Az ECP munkáját az Európai Távközlési Szabványügyi Intézet (ETSI) is segíti majd. Az ETSI feladata lesz összeállítani a már meglévő és a még készülő nemzetközi szabványok listáját, különös figyelmet szentelve a biztonságnak, interoperabilitásnak, az adatok hordozhatóságának és visszafordíthatóságának.

A Kroes által kinevezett testületi tagok évente két-három alkalommal ülnek majd össze, de várhatóan gyakrabban konzultálnak majd kormányzati, tudományos és iparági szakértőkkel. Fontosnak tartják, hogy eloszlassák a nagyközönség aggodalmait és bizalmatlanságát a felhő-alapú számítással kapcsolatban és megismertessék annak előnyeit is. Ehhez olyan médiacsatornákat vesznek majd igénybe, mint például a YouTube.

A bizottság tagjai között megtalálható a Software AG vezetője, Karl-Heinz Streibic, az Ericsson vezérigazgatója, Hans Vestberg, az SAP és a Hewlett-Packard korábbi vezére, Léo Apotheker, az Amazon technológiai vezetője, Werner Vogel, Bernard Charles, a Dassault Systemes vezérigazgatója, valamint a holland, az osztrák, a norvég, a francia és a lengyel kormányhivatalok képviselői.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.