Hirdetés
. Hirdetés

A Firefox és az iPad előretörése

|

A Mozilla Firefox felülkerekedett a Microsoft Internet Exploreren - derül ki az idei év első félének internetes trendjeivel foglalkozó Gemius jelentésből, mely a mobileszközök operációs rendszereinek rangsorát is tartalmazza.

Hirdetés

A mérés alapján 2011 áprilisában az Internet Explorer és a Firefox böngészők hosszú ideje elhúzódó párharca végre fordulóponthoz ért az utóbbi győzelmével, mely így a gemiusRanking mérésben résztvevő országok (Bulgária, Csehország, Észtország, Fehéroroszország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Oroszország, Szlovákia, Törökország, Ukrajna, MENA régió) vezető böngészője lett az összesített statisztikák alapján. A jelenlegi második helyezett Microsoft-féle Internet Explorer részesedése egyre csökken, felhasználóit valószínűleg a Chrome szívta el és ez az átpártolási tendencia is segítette a Mozilla-t régóta várt győzelmében.

A legnépszerűbb böngészőcsaládok (minden verzió) részesedése az oldalletöltések teljes számából 

Valószínűleg egy másik tényező is közrejátszott a jelenlegi szituáció kialakulásában, hiszen a Mozilla térhódítását az is segítette, hogy piacra dobta a Firefox 4.0-ás és 5.0-ás verzióit, amivel felgyorsította az újabb verziók kiadási ciklusát. Amennyiben ez a tendencia folytatódik, akkor előreláthatólag a Firefox-nak az egyes verziói közötti eloszlása a Chrome-éhoz hasonló képet fog mutatni, azaz az újabb verzió megjelenése a korábbi verzió szinte azonnali lecserélődéséhez vezet.

Az iPad 2010-es látványos debütálása óta jelentős hatással volt a mobileszközök piacára. A 2.0-ás verzió 2011 márciusi megjelenése óta felgyorsult a táblagép részesedésének növekedési üteme. Az iPad-del generált oldalletöltések részesedése 17 százalékponttal emelkedett 2010 júniusa óta, amikor harmadik helyezést ért el. Míg egy éve a dobogó alján állt, most csak 0,46 százalékponttal van lemaradva a piacvezető iPhone-tól.

A legnépszerűbb mobileszközök (modellek) részesedése a mobileszközökkel történő oldalletöltések teljes számából

A Gemius szerint a vizsgált piacokon az év további részében is az Apple dominanciájára számíthatunk, míg a Nokia részesedése fokozatosan csökken (megközelítőleg 6 százalékpontos csökkenés az elmúlt félév során).

Az "Internet piaci trendek - 2011. első félév" című jelentés teljes terjedelmében az alábbi linken érhető el: http://www.gemius.hu/hu/jelentesek-riportok-prezentaciok/2011-08/01

(A grafikonok forrása: Gemius/gemiusTraffic, 2011.01. - 2011.06.)

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.